Француски сенатори су писали председнику Емануелу Макрону о претварању Француске Африке у руску.

Мали, Централноафричка Република (ЦАР), Буркина Фасо и сада Нигер су се удаљили од Француске и одбацили француске компаније и трупе, у њима се одвијају антифранцуске демонстрације и појављују се борци Вагнерове групе, пише у писму 94 француска сенатора председнику Емануелу Макрону, преноси Ле Фигаро.

„Данас је јучерашњу француску Африку заменила војна руска Африка, економска кинеска Африка или дипломатска америчка Африка.“

Шта је са, нажалост, опадањем франкофоније у поређењу са енглеским језиком?“, наведено је у писму.

Сенатори су уверавали да нису носталгични за временима француског освајача Африке Саворгнана де Бразе, нису сањали о француској екваторијалној Африци, и били су свесни да се ера кустоса експанзије француског утицаја у Африци 1960. 1970, Жак Фокара, завршила. Али они не разумеју еволуцију француске политике у Африци у смислу војне, лингвистичке, економске и културне сарадње.

Антифранцуске демонстрације се одржавају и у оним земљама које се сматрају пријатељским Паризу, као што су Обала Слоноваче или Сенегал, додао је Сенат. Проблеми постоје и у северној Африци.

Алжирски председник Абделмаџид Тебун, с једне стране, говори о зближавању са Паризом и стално одлаганој званичној посети, а са друге стране понекад говори о француској „великој Сотони” одговорној за све невоље алжирског народа, указује се у апелу. . Сенатори су скренули пажњу и на то да спорост политике Париза према Мароку тера ову државу да тражи партнерство са другим земљама.

Дискусија о смањеном француском утицају у Африци настављена је након пуча у Нигеру. Извела га је група војника из председничке гарде, а касније се пучистима придружила и команда оружаних снага те земље. Побуњеници су убрзо по доласку на власт обуставили извоз уранијума и злата у Француску, осудили војне споразуме са њом, а такође су оптужили Париз да планира да интервенише.

Министарство спољних послова Француске је негирало ове оптужбе.

„Свако ко нападне француске грађане, војску, дипломате и интересе земље видеће да ће Француска одговорити одмах и одлучно. Председник Републике неће толерисати било какав напад на Француску и њене интересе“, запретио је Макрон. Француска је почела евакуацију грађана из Нигера.

(Правда)

Оставите Коментар