Ватикан је коначно решио да објави садржај тајних досијеа и то онај који се односи на период Другог светског рата када је врховни поглавар био Пије XИИ.
Према сазнањима нашег портала међу документима који ће постати доступни јавности биће и они који се тичу злочина усташа у НДХ, али и учешћа Алојзија Степинца.

– Један од докумената који се налази међу свим овим који ће коначно угледати светлост дана је и наводни документ који је Јосип Броз Тито имао са Алојзијем Степинцом, а он би могао много тога да открије – каже нам наш саговорник близак врху СПЦ.

Према његовим речима очекује се да се коначно види има ли Степинац удела у стравичним злочинима у НДХ или се, како тврде у Хрватској борио за права Срба, Јевреја и Рома.

– Архиве ће бити отворене 2. марта 2020. године – објавио је папа Фрања, а очекује се да буду откривене бројне тајне о подршци Ватикана у сакривању злочина над Јеврејима, Ромима, Србима…

Папа Фрања је одлучио да отвори тајне архиве Ватикана који се односе на период Другог светског рата када је врховни поглавар био Пије XИИ, пренео је Ројтерс саопштење и навео да је то нешто што су Јевреји тражили деценијама од поглавара Римокатоличке цркве.

Ова одлука могла би да направи поприличну „драму“ и на Балкану, јер, уколико се заиста обелодане сви тајни досијеи, пре свега у вези са усташким зверствима, то би могло да, поприлично затегнуте односе међу балканским народима доведе до усијања.

лоадинг…
лоадинг…
Папа Пије XИИ најпознатији је био по конкордату између Ватикана и нацистичке Немачке потписаном 1933. године, којим су Света Столица и Рајх уредили своје односе, а који је он уговорио још док је био нунције, амбасадор у Немачкој. Њиме су Kатоличкој цркви гарантована права, а заузврат су се католици обвезали да неће превише приговарати нацистима.

Kада је тик пред почетак Другог светског рата постао папа, Пије XИИ је више упозоравао на комунизам него на нацизам, али је ћутао о Холокаусту. У преко 150.000 докумената требало би да се нађу одговори на питање које највише мучи историчаре: Је ли папа знао за коначно решење, је ли знао за истребљење Јевреја, је ли знао за Холокауст?

Папа Пиј XИИ, рођен је као Еуђенио Марија Ðузепе Ðовани Пачели, 2. марта 1876. године, на исти дан 1939. године изабран је за папу, а на исти дан 2020. године његов ће архив постати доступан јавности.

Више од седамдесет година након пораза нацизма можда је лако давати судове о томе шта је требало да се ради. То се свакако односи и на судбину кардинала Алојзија Степинца. Иначе, након што је Степинац ухапшен и када му је суђено, папа Пије XИИ то је назвао „најжалоснијим процесом (тристиссимо процессо) у историји Цркве“.

Исто тако, тај папа га је прогласио кардиналом у време док је Степинац био у кућном притвору у Kрашићу.

Усташко злато

Тек ће се видети шта ће се наћи у списима Тајних архива Ватикана из бурних и опасних времена до смрти папе Пија XИИ, али вероватно не би требало бити превелики оптимиста и очекивати да је он о свему остави и траг на папиру.

То се нарочито односи на још један мит: онај о „усташком злату“, за које се сматра да је барем делом завршило и у трезору Институтио пер ле Опере ди Религионе – Завода за верска дела у Ватикану, којег често погрешно зову Ватиканском банком.

Више је извора који наводе да је барем део тог злата – између осталог и злато Јевреја ликвидираних у НДХ – барем неко време било код Фрањеваца у Загребу пре него што су га усташке главешине однеле приликом бекства и да су га, наводно, разделиле међу собом. Део тога завршио је у Швајцарској, да би већи део онда и био враћен Југославији. Да ли је и то злато можда помогло само некима да се провуку „пацовским каналима“?

Leave a Reply