У среду, 17. фебруара, биће одржан протест испред седишта предузећа које управља Националним парком Фрушка Гора. Али, питање је шта се иза свега тога крије?

Поједини београдски медији кренули су, трагом те најаве, о чему се заправо ради, који су разлози за одржавање тог скупа, те ко стоји иза организације читаве кампање која се већ неко време одвија.

Kако се наводи, по друштвеним мрежама шире се пароле типа: „Зауставимо варваре са моторним тестерама који пустоше Фрушку гору!“, „Бандити секу шуму да би напунили своје џепове!“, пишу „Новости“ које наводе да се праћењем тих група на друштвеним мрежама примећује да „иза кукања и нарицања над пропашћу националног парка“, те позива на побуну који следе, нема нити једног у струци утемељеног аргумента који би такве оптужбе поткрепио.

Kако се наводи даље у тексту, грађани окупљени у тим групама у потпуности игноришу мишљења инжењера шумарства и заштите животне средине, а сваки глас струке који одскаче од њихових поставки тумаче као израз некакве велике завере.

„Новости“ преносе да су управо инжењери, шумари, заштитари и чувари за 60 година постојања овог националног парка утростручили укупну дрвну масу, очували заштићена подручја и допринели развоју туризма на овој планини.

„У наративу који се креира, лако је пласирати фотографије наслаганих дебала поред неког шумског пута и то прозвати екоцидом, али се никада неће споменути нешто попут шумске основе, плана, санитарне сече, старости стабала или чињенице да свако појединачно посечено дебло има ознаку. Но, можда најважније од свега, редовна планска сеча је део процеса занављања и подмлађивања шуме“, истиче се у тексту.

С друге стране, целокупну „побуну“, сматрају медији, требало би ставити у функцију шире, „деструктивне политичке акције која се одвија у нашој држави“, односно да приче о побуни на Фрушкој гори последњих месеци добијају све више простора за сензационалистичко пласирање својих паушалних тврдњи. неки београдски медији су затим навели и да је у питању „смишљена инструментализација у циљу мобилизације шире јавности око наизглед неспорних тема као што је то заштита животне средине“.

Наводи се да се иза организује покрета, који најављује протест, „Одбранимо шуме Фрушке горе“ налази Драгана Арсић, која се на својим профилима на друштвеним мрежама хвали фотографијама са балова, која такође често критикује СПЦ изузев једног владике.

Она се, како се истиче, представља као еколог, иако за тако нешто нема никаквих стручних квалификација нити знања. Затим, пишу медији, госпођа Арсић „делује по егзибиционистичком обрасцу који промовише Мариника Тепић, у којем се буком и лармом покрива одсуство било каквих озбиљнијих аргумената или доказа за оптужбе које се износе“.

„Потпуно одвојена од реалности, самозвана лидерка сатисфакцију за улогу „корисне будале“ коју је на себе прихватила налази у циничним обећањима Драгана Ђиласа да ће је поставити на чело Министарства за заштиту животне средине“, преносе Вечерње новости, Ало и Србија данас.

„У свему томе, панонска лепотица представља само кусур у џепу Драгана Ђиласа и разних Мариника, који са заштитом животне средине имају таман толико везе колико и Бошко Обрадовић са антифашизмом“, закључује се у тексту којису објавили неки београдски медији.

Оставите Коментар