Фирма ‘Имоушн’, чији је сувласник Драган Ђилас, на земљишту ‘Пионирског града’ изградила кућу ‘Великог брата’ као објекат за ‘дневни боравак деце’!?! Ријалити-програм у уговору описан као пројекат од ‘општег друштвеног интереса’!?!

Фото: Информер
Фото: Информер

Бивши градоначелник Београда Драган Ђилас направио је на земљишту „Пионирског града“ кућу „Великог брата“ тако што је склопио низ врло сумњивих уговора у којима је овај објекат приказао као „објекат за дневни боравак деце“, а скандалозни ријалити-програм описао као пројекат од „општег друштвеног интереса“!?!

Уговори из 2005. и 2008. године до којих су дошли новинари Информера показују да се фирма „Имоушн продакшн“, чији је Ђилас био сувласник (преко Мултиком групе, прим. ур.), обавезала да на земљишту СРЦ „Пионирски град“ у Кошутњаку изгради здање „од општег друштвеног интереса“ (!?!). Уместо тога, на површини од скоро 2.000 квадрата у Улици кнеза Вишеслава никао је монтажни студио у коме је сниман „Велики брат“.

http://http://http://www.nacionalist.rs//2017/12/22/kada-je-djilas-hvalio-vucica/

Срамна подвала 

Ђилас се својевремено као градоначелник у свакој прилици рекламирао као политичар који највише брине о деци и изградњи обданишта, што му је једна од главних парола и у овој кампањи. Он, наравно, потпуно прећуткује чињеницу да је силне милионе евра зарадио тако што је за смешно мале паре од СРЦ „Пионирски град“, чији је посао брига о деци, на крајње сумњив начин узео земљиште на коме је изградио студио „Великог брата“.

У спорним уговорима до којих смо дошли, између осталог, пише:

„Имајући у виду потребу која се јавила за остваривањем општег друштвеног интереса у виду изградње објекта за дневни боравак деце у оквиру Пионирског града, а посебно имајући у виду недостатак капацитета Пионирског града због несебичне потребе да се капацитети Пионирског града препусте избеглицама као вид помоћи… ‘Имоушн продакшн’ се понудио да помогне у изградњи објекта за дневни боравак деце и да исти објекат донира Републици Србији, граду Београду…“

Фото: Информер

На основу ових одредби уговора, уместо зграде за смештај деце, изграђен је ТВ студио, а онда су накнадно „фабриковани“ папири и Ђиласу је омогућено да у папирима промени намену објекта и да га прилагоди за потребе снимања ТВ серијала „Велики брат“ (видите оквир). За све ово, Ђиласова фирма је, према одредбама уговора, СРЦ „Пионирски град“ плаћала бедних 130 евра по термину снимања!?!

Драган Ђилас и власник „Имоушна“ Горан Стаменковић јуче се нису оглашавали овим поводом. На другој страни, председник општине Палилула Александар Јовичић каже за Информер да је очигледно да „пљачкаши Београда спремају нове пљачкашке пројекте налик овом отимању“, али се нада да им Београђани то неће дозволити.

– Ђилас, који је под изговором да гради „дечији боравак“ направио кућу „Великог брата“ у „Пионирском граду“ како би могао да згрће милионе за своју фирму, жели сада да се врати на власт и да поново пуни своје џепове. Е то му нећемо дозволити! – поручује Јовичић, додајући да је градској власти на челу са СНС било потребно четири године да избаци све Ђиласове ортаке и кумове из „Пионирског града“.

– Успели смо да ову оазу вратимо нашој деци, а Београд свим нашим суграђанима. Зато поручујем свима онима који би поново да од дечијих боравака и Београда праве ријалитије и богате се на рачун Београђана да су раскринкани и да им бирачи више никада неће дозволити да отимају од њих и њихове деце – наглашава Јовичић.

http://http://http://www.nacionalist.rs//2018/03/01/%D1%92%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%81-%D0%B7%D0%B0%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%B0%D0%BB/

Не сме проћи некажњено

Марио Спасић из Центра за мониторинг сматра да је у овом случају озбиљно прекршен закон и да Ђилас и компанија треба да буду под озбиљном истрагом, а не да се кандидују за градоначелника.

– У овом случају су бесрамно злоупотребљена деца. Неко се поиграо и масно слагао да гради боравак за малишане, а у ствари је градио објекат за лично богаћење. То не би смело да прође некажњено – закључује Спасић.

Фото: Информер

Извор: informer.rs