Након изборне ноћи 30. августа и пораза тридесетогодишње ДПС диктатуре, процес формирања прве слободне и демократске Владе Црне Горе је убрзо започет и још увек траје.
Различити медији у Црној Гори извештавали су о „бежанији“ чланова и одборника ДПС-а али и других махинација којима се одлазећи режим служи како би покрила своје трагове и заташкала непочинства. То се односи и на масовно уништавање документације, али и на „ухлебљавање“ послушника бившег режима којима се незаконито осигурава посао у државним службама.

Из Уједињене Црне Горе поменути случај су окарактерисали као још један доказ о томе како је ДПС владао ових година и обезбеђивао већину и уцењивао људе.

  • Огроман број склопљених уговора о запослењу након 30. августа, а до формирања нове Владе, су незаконити, а сви учесници тих нелегалних радњи ће бити предмет истраге и носити кривичну одговорност. Не смемо раздвојити у овом случају „послодавце“ и „новозапослене“, који крше законе, јер заједнички учествују у томе – казали су из УЦГ.

Уједињена Црна Гора најоштрије осуђује овакво понашање вршиоца дужности, техничких руководиоца, свих функција у овом прелазном периоду.

  • Ово је само још један доказ на који начин је ДПС владао ових година, како је „обезбеђивао“ већину и уцењивао људе. Јурњава са конкурсима и уговорима је знак панике и покушај да се испуни макар дио обећаних запослења, јер су свесни да таква пракса престаје и нестаје – наводи се у одговору нашем порталу.

УЦГ опомиње опозицију да овај кратак временски период до формирања нове Владе није ослобођен одговорности, „а колеге из власти подсећамо да баш због неопходности борбе са овом заоставштином палог режима морамо убрзати процесе које сада ми водимо“.

Маја Вукићевић, посланица коалиције ЗБЦГ и члан Председништва Демократске народне партије казала је да је очигледно да ДПС користи време до формирања нове Владе да позиционира своје кадрове и на тај начин отежа демонтажу система.

  • Јасно је да нову Владу чека тежак посао. У последњих месец дана Управа за кадрове објавила је на стотине огласа, међу којима су и огласи за важне позиције у органима државне управе. Свакако да пре свега треба провјерити законитост оваквог запошљавања, тако да очекујем да нова Влада испита све случајеве овог очигледно масовног запошљавања у државној управи од стране Демократске партије социјалиста – казала је.

Према њеним речима, ово је још један доказ да у Влади треба да буду људи који су спремни да се носе са оваквим проблемима, „са малигним системом који нам Демократска партија социјалиста оставља у наслеђе, који су спремни да отворе многе процесе, не само ове који се тичу запошљавања“.

Kоментар на поменуте постизборне активности пораженог ДПС-а дала нам је и Социјалистичка народна партија истакавши да сматрају недопустивим то што одлазећа Влада Душка Марковића користи последње дане на власти како би ухлебила себи одане чланове.

  • О коликој се злоупотреби позиције и моћи ради свједочи информација да је за свега месец и по дана од избора Влада именовала више од седамдесет функционера на позиције у државним ресорима и државним предузећима. У истом периоду доделила је и шест концесија, од чега су четири добиле фирме Бемакс и Еуромикс бетон. Такође, Веселин Вељовић је запослио за стално велики број припадника Управе полиције, не водећи рачуна о проблемима које тиме ствара новој владајућој већини – казали су из те партије.

Kако наводе, већина именованих функционера је блиска дугогодишњој владајућој коалицији, која је изгубила власт на изборима 30. августа.

  • На тај начин Марковић и екипа настоје да захвале својим члановима и подржаваоцима на лојалности коју су показивали свих ових година, али очигледно и да закомпликују посао који очекује будућу Владу коју ће водити некадашња опозиција – закључили су из СНП-а.
--

Leave a Reply