Митрополит црногорско-приморски Амфилохије каже да је председнк Црне Горе Мило Ђукановић човек политике и да “не зна шта је црква”

Амфилохије додаје да “Ђукановић не може ни знати шта је црква кад није крштен”.

“Он је човек политичар, и он је човек партијски, њему је црква исто што и партија. Он не зна шта је црква, не може ни знати кад није крштен. И онда подређује цркву политици, и онда и мене нападају, као ја сам сад експонент неке великоруске или великосрпске идеје, то је потпуна бесмислица”, рекао је Амфилохије у интервјуу за РТС.

Наглашава да је, пре свега, хришћанин, епископ православне цркве, хришћанске.

“А црква којој припадамо, она се назива српском, руском или грчком, с обзиром на њено географско присуство, или с обзиром на број верника, али она је по својој суштини васељенска, нема национални карактер”, казао је Амфилохије.

На напомену да је Ђукановић ове године најавио да ће радити на обнови аутокефалне црногорске цркве, Амфилохије каже да се суштински не види да се догодила било каква промена у међувремену.

“Та идеја да држава ствара цркву, и то секуларна држава, то је заиста јединствени феномен”, оценио је митрополит црногорско-приморски.

На питање да ли у било каквој подели улога постоји било каква могућност да буде црногорски патријарх некакве нове цркве, Амфилохије је одговорио:

“Нови патријарх (смех)? То је апсолутна лаж. То једино ако бих изгубио памет, и савест, и свест. То су лажи које се шире из кругова из Црне Горе, а бојим се и из Србије се такве лажи преносе”.

“И радујем се Богу што имам патријарха Иринеја, нашег Ццачанина, то је мој патријарх једини кога ја признајем и до сада и док сам ја жив, и док је он жив”, казао је Амфлохије.

На подсећање да је актуелан и Закон о слободи вероисповести, о којем би Скупштина требало да расправља, и питање постоји ли могућност да Морача, Ђурдеви ступови, Петрова црква постану власништво државе Црне Горе, митрополит каже да “они, рецимо, могу да траже цркве, по том њиховом принципу, које су грађене за време краља Николе”.

“Али шта ће са манастирима Морача, Савина, Острогом, Острог је био седиште Захумско-херцеговацке митрополије за време Светог Василија, шта ћемо са тим, ако се узме принцип државе или нације, ако је неко Србин, онда је Свети Василије Острошки из Херцеговине. Огромна већина народа се одупире том предлогу закона, 100.000 људи је потписало тражеци да се тај закон не примењује”, рекао је Амфилохије.

На питање да ли се каје некад због нечега што је изговорио, митрополит црногорско-приморски одговара да сигурно некад излети нека тежа реч.

“Суштински ја мислим да је то обмана код људи, ја се бавим бригом о народу, ја се не бавим политиком, било каквим партијашењем”, закључио је Амфилохије.

Оставите Коментар