Док десетине хиљада људи мирно, са иконама, шета улицама Црне Горе, нервоза код председника Ђукановића све је видљивија. И у понашању пред камерама и у изговореним речима a и делима.

Пошто је видео како Црна Гора слави Бога, чини се да је решио да га он замени укидајући све институције своје земље и одузимајући им ингеренције.

Гостујући на РТЦГ-у, Ђукановић је изјавио да, иако Устав гарантује независност судства, „та независност не сме бити бесконачна. Уколико желите да будете бесконачно независни, онда немојте да радите у тим државним органима. И најбоље је и да не живите у овој држави… Ако сте део судске власти, онда сте у обавези да се понашате у складу са државним интересима?!”

Али ни ово није довољно господару Црне Горе – следећи корак је потврдио „генијалност“ овог вечитог владара. Његова полиција, полиција Црне Горе, доноси гротескну одлуку, какву модерни свет још није видео. Тешко да би „пајтоновци“ и „надреалисти“ заједно могли да је осмисле.

Наиме, полиција издаје саопштење у којем обавештава јавност како више неће моћи да обезбеђује литије. Једино је образложење одлуке парадоксалније од саме одлуке. у њему се, између осталог, наводи:

„Током литија регистровано је паљење бакљи, ватромета и других пиротехничких средстава, али и, по сазнањима полиције, има појединаца који са собом носе хладно и ватрено оружје.“

Ако је истина ово што стоји у саопштењу МУП-а Црне Горе, поставља се логично питање зашто ти људи са ватреним оружјем међу људима и малолетном децом чак и бебама нису ухапшени? Да ли то значи да полиција ни до сада није чувала никога, нити радила свој посао?

Да ли је ово био јасан позив људима који фашистичким повицима и усклицима, паролама и узвицима, које смо имали прилике да чујемо претходних дана у Црној Гори, да изађу на улице, направе инциденте, а полиција већ зна кога ће да хапси после тога и ко је крив?!

Или је послата порука свима који немају добре намере, а имају оружје, да је пут слободан – коме треба нек пљачка банке; ко жели, може и нешто горе да уради. Јер је полиција – уморна од свега!

А после ће судије судити „у складу са државним интересима”. Или Миловим. А ако неће – „најбоље је и да не живе у овој држави”.

Сетимо се, пошто изгледа да им је при доношењу те одлуке била помало помрачена свест – полиција је дужна да по закону обезбеђује сва јавна окупљања, а посебно ако су она висoкоризична. А литије је и сама полиција у саопштењу тако окарактерисала.

На сву срећу, Милови налогодавци су овог пута били трезвенији. Прво је амбасадорка Велике Британије објаснила доносиоцима ове сумануте одлуке шта је посао полиције, а онда је и Америка послала сличну поруку. Одлука је повучена.

У истом дану је на Цетињу Мило кренуо да јача позиције и одборницима своје странке на Цетињу поставио питање: „Не желимо им дати Црну Гору, је л‘ и тако?“ и добио јасан одговор од свих. „Не желимо!“

A могао је мирно да оде и у Бијело Поље, или Никшић, Бар, Подгорицу, Херцег Нови и исто питање постави много већем бројем људи. И одговор би био исти, јер, једно је сигурно, свако од тих људи на улицама би и главу дао, али своју Црну Гору (коју им, узгред речено нико и не тражи), не би. Као што не да ни своју веру, ни своју цркву, ни свога Бога, кога ни вечити Мило, упркос силној жељи не може да замени.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here