Председник Црне Горе Мило Ђукановић био је гост на радном ручку са амбасадорима земаља ЕУ у Црној Гори, у организацији амбасадора Републике Хрватске, председавајуће Савету ЕУ, Веселка Грубишића, саопштено је из кабинета председника.

Хрватски амбасадор је поздрављајући Председника и колеге истакао да му је част што је у улози домаћина када његова земља први пут предсједава ЕУ, и то у време пандемије корона вируса, и захвалио свима на сарадњи. Уз подсећање на помоћ ЕУ током најтеже фазе, посебно је захвалио председнику Ђукановићу и Црној Гори на одлучности и високом професионализму у борби са ЦОВИД-19, репатријацији хрватских и грађана других европских земаља, уз оцену да је Црна Гора вредновала помоћ на достојанствен начин и показала да је прави савезник, држава на коју се може рачунати.

Он је поручио да Црна Гора исто тако може рачунати на ЕУ и у процесу економског опоравка, подсећајући да је и током пандемије Хрватска била веома активна као предсједавајућа држава, што је потврђено и одржавањем Загребачког самита са којег су послате поруке охрабрења за европску перспективу земља ЗБ. На тој линији, Грубишић није искључио да ће Црна Гора отворити последње поглавље у преговарачком процесу до краја хрватског предсједавања – наводи се у саопштењу.

Ђукановић је захвалио амбасадору Грубишићу на иницијативи за организовање разговора, али и на високој пажњи коју је Хрватска посветила теми проширења током предсједавања што је изузетно важно за Црну Гору и регион, као и за ЕУ.

Он је посебно захвалио Европској унији и свим земљама чланицама на изузетној помоћи коју су пружили Црној Гори у време прве фазе борбе са корона вирусом у којој је наша земља остварила одличне резултате, и показала функционалност институција, компетентност здравственог система и висок ниво друштвене одговорности.

Помоћ ЕУ биће кључна и за наредну фазу опоравка наше економије, оценио је Мило, посебно за отварање граница, финансијски подстицај, економску стабилност и развој и конципирање дугорочног економско-инвестиционог оквира. Он је упознао амбасадоре са активностима и плановима Црне Горе у спровођењу структурних реформи и јачању инвестиционе конкурентности – наводи се у саопштењу.

Ђукановић је, додају, амбасадорима потврдио да је европеизација и даље пут без алтернативе за регион у којем се и данас воде тешке битке за европску перспективу.

– Даља европеизација суштински је интерес и региона и ЕУ, поручио је он, и у том контексту поздравио отварање преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, што је подстицај за све. Изразио је очекивање да ће Црна Гора заслужено и оправдано ускоро отворити поглавље 8, што би било и признање и потврда да ЕУ стоји иза својих речи, да наставља са политиком отворених врата, мада ни другачија одлука неће утицати на наш еуроентузијазам.

Користећи прилику, дао присегу (заклетва хрватске војске) да се неће правити компромиси са Србима

Он је дипломатске представнике земаља ЕУ упознао и о плановима за предстојеће парламентарне изборе у Црној Гори, истичући да је владајућа структура увек била спремна за дијалог са опозицијом око изборних услова, али не и да дозволи неодговорно понашање и доведе у питање фунцкионалност државе. Ђукановић се осврнуо и на актуелну тему односа цркве и државе, уз поруку да ће Црна Гора истрајати на постулатима мултиетничког грађанског друштва које усваја европски систем вредности, и да упркос бројним политичким притисцима компромиса са националистима и онима који желе да униште тековине ове генерације, неће бит – каже се у саопштењу.

Шеф делегације ЕУ у Црној Гори Аиво Орав је уз подсећање на велику помоћ ЕУ Црној Гори, изразио задовољство комуникацијом између пријатеља, што Црна Гора и ЕУ јесу.

– Амбасадори земаља ЕУ исказали су високе оцјене за резултате Црне Горе у изазовном времену борбе са корона вирусом и највећим дијелом исказали интересовање за економски опоравак државе и стварање амбијента за уређен и проактиван инвестициони амбијент, као и за актуелна кретања у региону.

Ђукановић је захвалио на интересовању и корисним сугестијама, истичући да ће владавина права као предуслов економског развоја и даље бити кључни приоритет државне политике, као предуслов за сарадњу са кредибилним партнерима – закључено је у саопштењу.

Оставите Коментар