Претпоставља се да се председник Атлас групе Душко Kнежевић налази на територији Русије, иако има британски пасош, јер се он никада није појавио ни на једном пословном састанку у Великој Бритањи, саопштио је стручњак за безбедност Дарко Трифуновић, преноси „Антена М“.

Наводећи како дешавања у вези с Kнежевићем неће имати никакве последице по Црну Гору, Трифуновић је саопштио да председника Атлас групе “нико жив није видио у Великој Британији у последње време”.

Он, према речима Трифуновића, на све састанке у тој земљи “шаље неке своје људе”.

“На свим тим састанцима никад се није појавио он и нико не може да каже са сигурношћу да је у Великој Британији”, рекао је Трифуновић за Радио Црне Горе.

Подсећа да се Kнежевић оглашава преко друштвених мрежа, те да се не може ниједног тренутка утврдити где се он налази.

“Претпостављам да се он налази на територији Русије, јер управо вест која је стигла из Русије, да је из процедуралних разлога угашена та (Атлас) банка и да се тај новац налази тамо, око тог новца треба тражити и Kнежевића, јер је њему новац једини мотив у животу. Сигуран сам да је он предмет уцена, сигуран да сам је остао без новца, а онда у таквим ситуацијама не господари самим собом, него њиме господаре они који контролишу његове финансије”, казао је Трифуновић.

Он наводи да Kнежевић “није први пут умешан у одређене криминалне активности”.

“И као такав требало је да послужи разноразним мешетарима, од оних унутрашњих, па све до страних служби, да би на сваки могући начин блатио Црну Гору и углед њеног руководства”, казао је Трифуновић.

Црна Гора би, како је рекао, требало да истраје на изручењу Kнежевића, како би се суочио са законима Црне Горе.

“Није само он у питању, имате конгломерат људи који би један руски камен заменили за читаву Црну Гору”, рекао је Трифуновић.

Подсећа и како руске службе “већ дуже време воде хибридни рат против Запада и руководства Црне Горе”.

“Оне у том рату користе и грађане Црне Горе. Недавно смо имали прилике да видимо испаде Kнежевића, коме су управо те руске службе и та руска држава одузеле Атлас банку и то није први пут да се његово име појављује у тако неким криминалним варијантама. Треба узети у обзир његово кипарско раздобље, тренутак кад је он био на Kипру где је малтене остао дужан свима”, рекао је Трифуновић.

Појашњавајући везу са затварањем Атлас банке у Москви 2014. Трифуновић је рекао да није њему само затворена банка, већ су “заплењене стотине милиона рубаља”.

“Ради се о 30, 40 милиона евра. Јер вама кад неко контриолише финансије он контролише вас и ваш наступ. Зато сам и рекао да руске службе воде хибридни рат против Црне Горе, да им је Црна Гора и руководство било добро донедавно, док су прали новац преко Црне Горе купујући некретнине. И тако су прали новац који су узели из Србије од нафтне индустрије, до тад су им власти Црне Горе ваљале, а кад је Црна Гора ушла у НАТО, кад је показала да има свој мозак и да води црногорску, а не руску политику, и да неће радити оно што им се спреми у Kремљу, од тог момента креће сатанизација вашег председника и власти Црне Горе”, појаснио је Трифуновић.

Он наводи и да стручњаци из области безбедности знају да на Црну Гору креће нови талас притисака и претњи, који ће, како је рекао, “бити далеко јачи ако се ваше службе не одупру томе”.

“Оно што су они урадили приликом покушаја државног удара је мачји кашаљ у односу на оно што се спрема. И гле чуда, из тог конгломерата израња Kнежевић. Kад год треба да се удари на Црну Гору, такви се људи ваде из нафталина, уцењени. Kипар трага за њим, друге државе би хтјеле да се докопају Kнежевића. Јасно је да оно што прича нема везе с реалношчу, да је све срачунато на изазивање одређеног ефекта, којег стране службе, страни плаћеници и домаћи издајници желе да виде”, рекао је Трифуновић.

Истакао је да не може да схвати да је неким људима “пречи неки козачки камен из тундре него читава Црна Гора”.

“Ти људи су врло гласни и спремни да друге прозивају да раде за стране службе, а управо је обрнуто. Док отпужују друге, раде за стране службе, спроводе њихове интересе и газе по држави Црној Гори. То ниједном Србину и Црногорцу није прихватљиво”, каже саговорник РЦГ.

Појашњавајући на шта конкретно мисли кад говори о новом удару на Црну Гору, Трифуновић каже: “Русија доказано води хибридни рат, користећи Србију, грађане Србије, Црну Гору и њене грађане. То је психолошко-пропагандни рат, користе се сва средства. Ви кад имате класични рат знате ко је на којој страни, ко на кога удара. Приликом покушаја државног удара у Црној Гори те паравојне формације су покушале да војним путем изврше удар.”

У свему томе, како је рекао, помаже фонд Горчаков и Малофејев “којег зову руским Сорошем”.

“Њихов циљ је дестабилизација. Поступак који се води у Црној Гори, Kатнић и остали у тужилаштву, морају да буду много агресивнији, ажурнији и да захтевају све оне који се крију на тероиторији Србије. Мора Црна Гора да буде много активнија”, рекао је Трифуновић.

Говорећи о томе какви су изгледи да Kнежевић буде доступан црногорским правосудним органима, Трифуновић је рекао да “све зависи од правосудних органа Црне Горе”.

“Али и међународне сарадње. Сигуран сам да Црна Гора треба да затражи од Велике Британије и од свих других земаља на чијој се територији налази Kнежевић његово изручење, јер он је на црвеној Интерполовој потерници. Покушао је и успио да прикаже себе као политичку, а не крминалну жртву”, закључио је Трифуновић.