Закон о слободи вероисповести који је донела Црна Гора даје правни оквир за национализацију имовине Српске православне цркве, то је нова врста тоталитаризма и у директној је супротности са многим начелима на којима почива ЕУ, изјавио је Драго Пилсел, познати хрватски теолог, уредник и борац за људска права.

Пилсел је у Љубљани, на предавању у организацији Института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС), рекао да на тај начин Црна Гора сама себи поставља препреке на путу ка ЕУ, преноси словеначко „Дело“.

„Закон о слободи вероисповести у Црној Гори узнемирио је вернике Српске православне цркве. Међу онима који већ седмицама редовно протестују против закона нису само Срби, већ и многи Црногорци и други, укључујући и муслимане“, казао је Пилсел.

Како је додао, председник Црне Горе Мило Ђукановић се, насупрот правилима раздвајања цркве и државе, упустио у оснивање „црногорске православне цркве“, „настављајући комунистичку традицију, која је на сличан начин после Другог светског рата гледала на цркву“.

„Овај закон је нова врста тоталитаризма којим држава жели да потчини све верске заједнице. То је подређивање цркве ради пљачке, јер одлазак са власти неће значити само одлазак у опозицију, већ, као и у случају Иве Санадера, одлазак у затвор“, рекао је Пилсел.

Оставите Коментар