Да одлука Црне Горе да од 1. јуна потпуно отвори границе са Хрватском, Словенијом, Аустријом, Немачком, Пољском, Чешком, Мађарском, Албанијом и Грчком, али не и са суседном Србијом, има и посебну политичку конотацију, најбоље показује – математика.

Наиме, црногорски премијер Душко Марковић је образлажући ову одлуку рекао да су одлучили да отворе границе са државама у којима је највише 25 оболелих на 100.000 становника.

  • Границе ћемо отварати према земљама које имају сличан епидемиолошки статус. Нећемо тражити посебна тестирања, сви ће добити јасна упуства шта их очекује у земљи и које прописе морају поштовати – рекао је том приликом премијер Црне Горе.

Међутим, једна проста рачуница, на основу свих доступних података, показује да Пољска, на пример, не задовољава овај критеријум. Али, да јој је, из одређених разлога, „прогледано кроз прсте“. Или да је Србија „избрисана са ове листе из неких других разлога“.

Наиме, како показују подаци сајта „Wорлдметерс“, на око 38 милиона становника ове земље, тренутно је регистровано 10.948 активних случајева оболелих од корона вируса (22.303 укупно од почетка пандемије), односно 28,8 оболелих Пољака на 100.000 становника (један на 3.457). Знатно више од “границе” од 25 заражених/100.000 становника, којом су се руководили Црногорци, и коју је јасно и гласно истакао премијер Душко Марковић.

Није тајна да Пољаци, према овим рачуницама имају тренутно мање заражених од нас. Према последњим подацима у нашој земљи је тренутно 5.210 активних случајева корона вируса, односно 74,6 оболелих грађана на 100.000 становника (један случај на сваких 1.340 грађана).

Међутим, од ових 5.210 који се тренутно воде као заражени, само њих 621 је у болници, а тек њих 11 на респираторима. Сви остали су пуштени кућама после негативног налаза на тесту, али се и даље воде као активни пацијенти док се налаз не потврди још једним негативним тестом 14 дана касније.

Подсетимо, након одлуке Владе Црне Горе да се Србија не нађе на листи земаља према којима ће потпуно отворити границе, српским грађанима неће бити забрањен улазак у ову земљу, али ће морати да имају потврду о негативном налазу на корона тесту не старији од 72 сата.

У међувремену реаговала је и Влада Србије која је као контрамеру одлучила да забрани летове Монтенегро ерлајнса за Београд.

Оставите Коментар