Иако су власти Бугарске и Хрватске (уз негативан тест на присуство коронавируса и потврду о резервисаном смештају), а одраније и Босне и Херцеговине, одобриле улазак за држављане Србије, то још увек нису учиниле и црногорске власти, и поред тога што је недавно проширен списак држава чијим је грађанима дозвољен улазак у Црну Гору, па се тако на овом списку нашла и Руска Федерација, чији су држављани, заједно са српским, у претходном периоду остварили највећи број ноћења у Црној Гори, и самим тим највише допринели туристичком сектору ове државе, на који одлази преко петине укупног бруто домаћег производа (БДП).

Наведени приступ црногорског режима, сада се већ може рећи са високим степеном извесности, потврђује раније претпоставке да ће власти у Подгорици држати на снази забрану уласка за држављане Србије до парламентарних и локалних избора, заказаних за 30. август, а све у крајње ирационалном страху да би у супротном било омогућено мешање “великосрпских кругова” у предстојећи изборни процес, које се режиму предвођеном Демократском партијом социјалиста (ДПС) привиђа већ дуже време.

Истовремено, стиче се утисак да црногорски режим овим путем жели да се освети значајном броју сопствених грађана, настањених на приморју, који највећи део прихода остварују од туризма и угоститељства, а чији је највећи “грех” то што представљају упориште опозиције.

На овај начин, однарођене владајуће структуре у Црној Гори шаљу недвосмислену поруку да им је сасвим прихватљива пропаст не само туристичке и угоститељске делатности, већ и са њом повезаних сектора, само да по сваку цену осигурају свој останак на власти у још једном мандату. Па чак и ако би то на јесен, када се подвуче црта и сведу резултати и приходи од актуелне туристичке сезоне, значило драстично осиромашење великог броја грађана Црне Горе.

Оставите Коментар