Москва покушава да спречи балканске земље да уђу у НАТО. Грчка је на крају предузела мере против Русије, чак иако је грчки премијер Алексис Ципрас раније рекао да је Русија стратешки партнер Грчке. Шта је изазвало толико гнева у Атини?

Фото: TASS / Barcroft Media
Фото: TASS / Barcroft Media

Споразум који је 17. јуна потписан између Грчке и Македоније (званично име – Бивша Југословенска Република Македонија) за преименовање земље у Северна Македонија, покренуо је протесте у обе земље. Македонци се снажно супротстављају могућности да “Централна Македонија“ – односно, Грчка – анексира њихову државу у неком тренутку у будућности, извештавају руски медији.

Грци не желе да пренесу име и историјске корене своје домовине у Македонију. Грчка влада је претпоставила да је Русија била та која је организовала протесте. Атина је закључила да се Москва мешала у њихове послове и одлучила да протера четири руске дипломате (двојици других је био забрањен улазак у Грчку).

Марија Захарова, званични портпарол руског министарства спољних послова, убрзо након тога је изјавила да ће Русија у одговору предузети одговарајуће мере. Заузврат, званичници грчког министарства спољних послова су позвали Русију да престане Грчку да третира са непоштовањем.

“Изјаве представника руског Министарства спољних послова показују типично непоштовање према трећој земљи, као и недостатак разумевања савременог света у ком државе, независно од њихове величине, имају своју независност и могу применити независне, демократске и свестране спољне политике,“ наводи се у поруци грчког Министарства спољних послова.

Чини се да фраза “независне политике“ не држи воду, јер европске елите пропагирају западне вредности и промовишу западне политике. Чини се да се ни реч “демократске“ овде не уклапа, јер демократија подразумева испуњење воље народа и снажну повезаност између власти и народа.

Седамдесет одсто Грка се противи споразуму са Македонијом. Грчки званичници су у праву само по питању “свестраних“ спољних политика: седење између столица је већ дуго уобичајена пракса многих лидера источне Европе и Балкана. Они поздрављају дистрибуцију новца Викторије Њуланд међу “демонстрантима“ и улагању од пет милијарди долара у “демократизацију“ Украјине. Ако се Русија усуди да уради нешто такво, они одмах почну да причају о “мешању у унутрашње послове.“

Наравно, ово је њихово тумачење догађаја, али Руси имају своје. Зашто би требало да постичу мишљења непредставничких политичара ако НАТО гради појас хаоса око Русије? Русија има право да употреби сва средства “меког“ утицаја, укључујући и мере подршке верским и етничким осећањима становништва путем невладиних организација. Обавештајне службе су такође увек корисне.

Грчка је протерала руске дипломате након објављивања изјаве представника свих манастира Свете Горе. Они су снажно осудили иницијативу за преименовање Македоније. Монаси су позвали грчки парламент да “поштује вољу грчког народа и историјску истину.“ Братство Свете Горе има велики утицај на Грке, а Алексис Ципрас је милитантни атеиста. Ово је бесмислица за грчко друштво. Ципрас је дозволио геј бракове и отказао обавезне молитве у грчким школама.

Извор: komersant.rs