Прича о Добрили, белоглавом супу из Србије, која је зимус залутала на југ Турске, где је пронађена изнемогла и промрзла, а онда 12. априла специјалним летом турске компаније „Туркиш Ерлајнс“ враћена у Србију, документована је у кратком видео споту те компаније.

Турска национална авио-компанија је премијерно на свом Јутјуб каналу емитовала видео „Добрила – избеглички суп“, у којем је приказано како је птица из Турске превезена авионом „A330-200F“ до Београда.

У видеу турске авио-компаније, уз Добрилу, рекламу је добило и њено станиште, Специјални резерват „Увац“, где се види његова природа и јато белоглавих супова.

Да је Добрила привукла велику пажњу јавности, потврдило је присуство великог броја домаћих и страних медија који су је у априлу дочекали на београдском аеродрому „Никола Тесла“, а она је из авиона изнета у транспортеру, који се такође види у видеу турске авио-компаније.

Наиме, у децембру прошле године Добрила је пронађена без снаге на југу Турске, 1.600 километара од свог станишта, и била је смештена у бази у месту Дијарбакиру, где се опорављала.

У организацију преноса птице биле су укључене све релевантне институције из Србије и Турске како би се обезбедиле све неопходне дозволе у складу са Конвенцијом о међународном промету угрожених врста дивље фауне и флоре.

Турска авио компанија „Туркиш Ерлајнс“ је обезбедила бесплатан превоз белоглавог супа из Урфе до Истанбула, а затим и до Београда.

Оставите Коментар