Вест о смрти доктора Миодрага Лазића (65), бившег директора Ургентног центра Ниш потресла је Србију и Републику Српску. Доктор Лаза како су га звали од миља оболео је од ковида-19 и изгубио битку са опаким вирусом, а каква је људина био показује и један снимак на ком је као ратни хирург оперисао са ногом у гипсу.

Доктор Лазић је као добровољац учествовао у у одбрани Републике Српске где се истакао храброшћу, а о њему је чак и снимљен документарни филм под називом „Дневник ратног хирурга“.

Овај документарац снимљен је по истоименој књизи др Лазића који је за време рата у Босни дошао из Србије да помогне свом народу. Он је 1991. напустио посао лекара хирурга у Нишу, како би се наредне четири године често и под паљбом граната лавовски борио за животе људи.

Доктору је у то време поломио скочни зглоб, и морао је да буде оперисан, међутим он је сам ставио гипс, лонгету, а већ сутрадан је почела једна од офанзива на српско Сарајево. Три дана је са гипсом био у сали… На снимку можете видети управо једну од сцена на којој се види како доктор Лазић оперише пацијента с једном ногом, док му је друга била у гипсу, јер је имао прелом скочног зглоба.

  • Оперисао сам тако што сам колено држао на столици, а потколеница је била у гипсу. Два и по месеца сам оперисао са гипсом, са савијеном ногом. Али морао сам да оперишем – рекао је он.

Спавао је стојећи, на столици по 10, 15 минута у паузи док су уносили једног пацијента, а другог износили. Четири године није спавао дуже од два сата.

  • Док сам оперисао једном сам зашио црево, али сам био толико поспан да сам питао, да ли сам зашио једном или два пута. Значи, спавао сам и цело једно црево спојио. И дан данас, моја породица и пријатељи знају да не могу дуже да спавам од сат или два јер ми је то остало тако., говорио је доктор Лазић.

Постоји и снимак на ком се види како доктор Лазић оперише пацијента с једном ногом, док му је друга у гипсу, јер је имао прелом скочног зглоба.

Др Миодраг Лазић рођен је у Земуну 31.5.1955. године, где је и завршио основну школу. Отац, официр, бива премештен у Ниш. У том граду Лазић завршава гимназију, а затим и студије медицине. Као студент, активно се бави спортом, одбојком и фудбалом. Специјализацију из хирургије завршава на ВМА у Београду, у својој тридесетој години, и постаје један од најмлађих хирурга. Потом, годину дана ради у Војној болници у Нишу, а онда прелази на Хируршку клинику Клиничког центра, где је радио до краја.

Оставите Коментар