Деца са Косова и Метохије која немају слободу кретања у својим местима боравка, и ове године ће моћи доћи код својих другара у Српску који ће их са одушевљењем прихватити у своје домове и уљепшати им боравак

Деца са Косова и Метохије која немају слободу кретања у својим местима боравка, и ове године ће моћи доћи код својих другара у Српску који ће их са одушевљењем прихватити у своје домове и уљепшати им боравак.

Општина Вишеград ће ове године 16. јуна бити домаћин централног дочека за 1.050 деце са Косова и Метохије који ће до 23. јуна боравити у породицама у 18 градова и општина Републике Српске.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је на данашњем састанку Организационог одбора да ће општина домаћин бити и Хан Пијесак.

– Верујем да ћемо у тих седам дана деци са Космета пружити све што им је потребно како би заборавили на своју свакодневицу, навео је Ђуревић.

Он је посебно захвалио председнику Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милораду Арлову што је Вишеграду поново указана прилика да организује дочек ове деце и начелнику општине Хан Пијесак Влади Остојићу који је прихватио да ова општина буде партнер.

Арлов је рекао да ће међу 1.050 деце са Косова и Метохија бити и њих 50 са сметњама у развоју, у пратњи родитеља.

– Хтели смо да буду са осталом децом, да се не одвајају, а то ће за њих бити велики доживљај. Око 900 породица из целе Републике Српске прихватиће децу на седам дана, каже Арлов.

Према његовим речима, циљ пројекта „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“, који се реализује осму годину, јесте повезивање Срба са обје стране Дрине.

Начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић каже да су деца са Космета први пут била на Хан Пијеску прошле године.

– То су деца која немају слободу кретања тамо где живе, а у Републици Српској врата су им широм отворена и народ их очекује као рођену децу. Општина Хан Пијесак уплатила је новац за изградњу Центра за децу ометену у развоју у Косовској Митровици, а овом приликом позивам све општине да се прикључе тој акцији, рекао је Остојић.