Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да би Скупштина Републике Српске требало да поништи све што је изван Устава и Дејтонског споразума

– Већ дуго мислим да ствари морају ићи тако што ћемо у Народној скупштини поништити све одлуке и повући сагласности које смо дали у прошлом времену, као што је сагласност за војску, као и да се повучемо из те структуре, из споразума о индиректним порезима и из споразума о Високом судском и тужилчком савету јер видимо шта раде горе – рекао је Додик за РТРС.

Сматра да треба поништити постојање СИПА на простору Републике Српске, индиректних пореза и свих институција које су настале на томе.

Додик је истакао да је потребно вратити се на слово Дејтона, односно изворни Дејтонски споразум.

Неопходно је, каже, „да скупштина да рок Влади од три месеца да припреми ново законодавство, да успостави службу индиректних пореза Републике Српске, Војску и ВСТС Српске““, додајући да је важно одбацити надлежности Уставног суда, а све законе које је високи представник икада донео прогласити неважећим на простору РС.

– Прихватити искључиво оно што пише у Дејтону, то значи редукцију Савета министара на три министарства, два председвајућа и да буде помоћно тело Председништва БиХ и ништа више. Укинути примену закона у Савету министара на простору Републике Српске и у неком кондиционалу од пар месеци израдити ново законодавство на простору Српске – каже Додик.

Ако тако не буде, његов је став да треба ући у проглашење независности Републике Српске на миран начин, наводи РТРС.

Оставите Коментар