Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио ће његов данашњи сусрет са председником Русије Владимиром Путином бити одржан у оквиру редовних консултација, у склопу којих је раније било разговора о заједничкој обуци специјализованих јединица за борбу против терориста и да у том погледу постоје жеље за јачање сарадње.

Додик је рекао за „Спутњик“ да је то уобичајена размена информација, покушај анимирања нових привредних субјеката у Русији који су се показали као велики и значајан инвеститор у Републици Српској.

„Наравно да ћу председника Путина, предсједника земље која је чланица Савјета за спровођење мира у БиХ, земље која је одиграла несумњиву улогу у заустављању рата на Балкану и дала велики допринос миру, информисати о стању у БиХ и у том погледу о развоју политичке ситуације онако како је ми видимо у Републици Српској и у региону“, каже председник Српске.

Додик наводи да га веома занимају и погледи које Русија има на актуелна питања која су глобално важна, као што је Исток, Сирија и нека друга подручја.

„Све се то рефлектује на нас и наравно желимо да ојачамо наше потенцијале за сарадњу против глобалног зла које се зове тероризам, а коме су изложене готово све земље свијета. Република Српска има изразиту опасност од радикалних исламских група које се шире у Федерацији тамо гдје је бошњачка муслиманска власт под контролом, а Република Српска несумњиво представља мету таквих терориста“, упозорио је Додик.

Председник Српске је подсјетио да је са руском страном раније било разговора о томе да се заједно обуче специјализоване јединице за борбу против терориста и да у том погледу постоје жеље за јачање сарадње.

Он подсећа да је увијек са предсједником Путином разговарао, а Русија, као озбиљна земља, никада није у питање довела међународно право, није спорила Дејтонски споразум и БиХ.

„Они се залажу за поштовање међународог права и то је општепознато. Ово је прилика да се захвалим председнику Руске Федерације који је одиграо велику улогу на седници Савјета безбједности УН када је срамна иницијатива Велике Британије била на столу како би се српском народу дала етикета да је геноцидан. Имајући у виду историју и да нико до сада на тај начин није квалификован, Русија је спречила такву одлуку што је данас капитално историјски важно“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање да ли може да се деси да и Путин затражи одгађање референдума о Дану Републике Српске, Додик је нагласио да то не очекује и да је референдум ствар која се не може зауставити.

„Поготово не због издуваних, лажних величина из ратне опције генерала који су чинили ратне злочине који сада поново пријете. Референдум се десио у међувремену, састанак је договаран у јулу када сам био у Санкт Петербургу. Референдум је ствар која је реакција на акцију Бакира Изетбеговића који је показао и доказао да је Уставни суд БиХ под његовим патронатом и да само извршава његове одлуке“, наводи Додик.

Он је додао да ће референдум због свега тога свакако бити тема разговора са Путином.

„Неки који не воле Републику Српску кажу да је референдум кршење Дејтонског споразума, што није тачно. Ми смо се опредијелили за референдум да би спроводили одлуку Уставног суда. Борба за Српску не води се оружјем него гласом“, додао је председник Српске.

Запад функционише тако што жели послушнике, оне које спроводе њихове одлуке, а Република Српска је, како каже, већ показала да није спремна на тако нешто.

Он је поновио да је Српска спремна за партнерство и дијалог и да ће наставити да брани свој интерес који није уперен против других, као и да референдум није о сецесији како то други представљају.

Додик је запитао – ако то могу да имају све земље на свету зашто то не могу да имају Срби?

Одговарајући на питање како види 26. септембар, Додик је рекао: „Славићемо“.

Говорећи о одлуци Уставног суда да се референдум забрањује и одговарајући на опаску је одржавање референдума, уствари, непоштовање одлуку суда, што је кривично дело, Додик је истакао да је то све стереотип који није тачан.

„Дакле, ми смо у намери да спроведемо одлуку суда прво сматрали да је неопходно да спроведемо референдум да видимо шта народ мисли. Кад народ каже шта мисли, а народ ће рећи да мисли да је 9. јануар нешто што морамо обележавати, ми ћемо у функцији спровођења одлуке Уставног суда отићи у парламент, и у парламенту креирати оно што Уставни суд тражи“, додао је Додик.

Он је рекао да суд тражи и каже да треба прилагодити члан 3б закона о празницима.

„У условима у којима се Бошњаци осјећају нелагодно зато што је прописано да Дан Републике 9. јануар буде нерадни дан. Ево ми ћемо дозволити Бошњацима у Републици Српској да раде, нико им није бранио ни раније“, каже Додик.

А што се тиче 9. јануара, пише у члану 3б, тај дан се, како каже Додик, слави као Дан Републике.

„Ево ми ћемо променити и тиме испунити одлуку суда јер су тражили прилагођавање и нису нам ништа друго рекли сем тога – ми ћемо ставити да 9. јануар буде Дан државности Републике Српске. Јер онда ће то направити клацкалицу, опет ће се неко жалити на то. Ми имамо несумњиво много термина који нам одговарају, као што су самосталност, независност, па ћемо то користити“, истиче предсједник Српске.

Додик наводи да већ 15 година Република Српска има намјеру у том погледу да брани своја права и браниће их.

Он појашњава да је реч о томе да муслимани хоће овом галамом да сакрију своје терористичке потенцијале које не уништавају.

Додик је подсетио да је у Њујорку само неколико дана раније на маргинама Генералне скупштине УН аустријски министар иностраних послова Себастијан Курц сазвао министре региона и да је утврдио да је појачан терористички потенцијал и исламизација, поготову у БиХ, Албанији и на Косову.

Додик је позитивно одговорио на питање да Република Српска, у случају да је неко нападне, има могућности и способности да се војно одбрани.

Одговарајући на питање да ли ту рачуна на Србију и Русију, Додик је рекао: „Рачунам на свашта, рачунам прије свега на наш народ!“

Прочитајте још:  ЋУТИ КАО ЗАЛИВЕН: Шешељ не сме да писне Вучићу због Клинтона! (ФОТО)

СВИ У БЕОГРАД: Невладина организација опет тражи од Вучића да осуди митинг подршке Додику!

Извор: СРНА