Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у Тирани где учествује на самиту Процеса Брдо-Бриони да су изјаве челника Албаније и Kосова о националном уједињењу и отварању граница неприхватљиве јер угрожавају разговоре и не доприносе решавању отворених питања.

Одговарајући на питања новинара Додик је рекао да су и председник Србије Александар Вучић и он могли да одрже састанак о националном уједињењу, као албански премијер Еди Рама и косовски председник Хашим Тачи, и упитао како би међународна заједница тада реаговала.

Додик је рекао да Република Српска (РС) подржава Србију када је реч о Kосову и води рачуна да „не долива уље на ватру“.

„Да није тога да још више излажем Вучића на неку врсту ватре, ја бих затражио сличан састанак који би ми требало да организујемо и да пошаљемо сличне поруке, које су део очекивања људи у РС. Шта би се онда десило и како би свет реаговао на те наше изјаве“, рекао је Додик.

Он је додао да на Тачијеве и Рамине изјаве о отварању граница и националном уједињењу Албанаца, нико не реагује.

„Видео сам да поред интеграције Kосова и Албаније траже и Прешевску долину. Још им је само фалило да су тражили Kалифорнију да им се придружи“, рекао је Додик нагласивши да су такве изјаве неприхватљиве.

Поводом протеста којима су у Тирани дочекани председник Србије и он, Додик је рекао да томе не треба придавати посебну пажњу и да су их „организовали људи са Kосова“.

„Ми смо овде да покушамо разговарати о важним темама за Балкан у оквиру процеса Брдо-Бриони… Верујем да то неће бити начелна прича, позивање на заједничке, универзалне вредности, него да ће поставити ствари на другачији начин“, рекао је Додик.

Он је међутим додао да састанак Раме и Тачија на коме су говорили о укидању граница „није чин добродошлице и није у фону намера да се ради на решавању отворених питања“.

Оставите Коментар