Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да нико неће зауставити народну интеграцију Републике Српске и Србије.

Додик је то рекао на 54. Кочићевом збору у Стричићима на Мањачи и навео да је прошло време страховања од високих представника и ригидне међународне западне заједнице.

Он је истакао да Србија и Република Српска без оклевања показују своју сарадњу на најбољи могући начин.

  • Србија је у последње две године дала Републици Српској бесповратно 32 милиона евра за различите инфраструктуре пројекте широм Српске – рекао је Додик и захвалио председнику Србије Александру Вучићу за ту помоћ.

Према његовим речима, РС и у општинама у Федерацији БиХ, које су већински насељене српским становништвом, Србија гради бар по један објекат, што је жеља председника Вучића да Србија на тај начин буде присутна и на овим просторима.

Говорећи о обележавању 54. Кочићевог збора, у част народног трибуна Петра Кочића, Додик је рекао да су ово дани у којима се Срби окупљају да би обележили основне идеје слободе, што је, како је рекао, кључна реч српске историје.

  • У потпуности схватам Кочића тек сада када сам отишао у Сарајево ових 10 месеци и колико је актуелно и данас његово поимање и приказ положаја који се ничим није суштински променио, осим што су сада неке друге личности на историјској сцени – рекао је Додик.

Он је додао да су Срби давно научили да само где имају своју државу имају и слободу, а ако немају државу онда им се деси Јасеновац или етничко чишћење које се десило у Хрватској и значајном делу Федерације БиХ.

Како је оценио, Срби у Хрватској су данас изложени малтретирању и дискриминацији, која је „систематска и задојена у намери да се и оно мало Срба што их је остало етнички очисти“, што се, како је навео, недавно могло видети и у Книну.

Оставите Коментар