СТРУЧЊАК за политички маркетинг Александар Зобеница истакао је да је Милорад Додик у овом тренутку једина препрека формирању исламске државе у срцу Европе и да је то чињеница која је непобитна.

„Оно што Американци не виде или, боље речено, не желе да виде јесте да у овом тренутку једина пријетња територијалној цјеловитост БиХ долази из Сарајева јер Бошњаци заговарају унитарну БиХ, а БиХ је дефинисана у Дејтону као државна заједница два ентитета и три народа. Они то не желе да виде јер већ 27 година подржавају ту теорију о унитарној БиХ“, указао је Зобеница.

Он је оцијенио да су санкције које је Америка увела Додику само ојачале његову позицију и потврдиле исправност става који он заступа.

„Милорад Додик представља убједљиво најјачу политичку фигуру у Републици Српској и у овом тренутку не постоји нико на домаћој политичкој сцени ко би могао да га угрози на тој позицији. Он је добио убедљиво највише гласова грађана Републике Српске на протеклим изборима. Управо се у тој чињеници и налази највећи проблем, јер би странци да доведу на власт у Републици Српској себи подобне људе који ће испуњавати њихове захтеве“, нагласио је Зобеница.

Ако се узме у обзир да ЕУ по први пут нема јединствен став о БиХ тј. Републици Спској и да не могу да уведу санкције у цијелости, додао је Зобеница, онда вам је јасно да је Република Српска добро организованом дипломатском офанзивом у овом тренутку успјела да одбрани свој народ.

Према његовим ријечима, опозиција у Републици Српској је хетерогена и нема заједнички чинилац осим тога да желе по сваку цијену да дођу на власт, макар то било и на штету Републике Српске.

„Чак ни веома интезиван притисак страног фактора и увођење санкција Додику није помогао да се опозиција хомогенизује и наступа јединствено. Сви Срби у Републици Српској који имају план и покушавају да дођу на власт уз помоћ страног фактора треба да направе један тест, нека траже држављанство тих западних држава са којима праве пакт за долазак на власт и нека виде да ли ће добити то држављанство. Све ће им бити јасно, нама већ јесте“, рекао је Зобеница за политички магазин „Фактор“.

Он је додао да је већ сада познато да сви политички чиниоци опозиције неће јединствено подржавати своје кандидате за инокосне функције, чак ни цјелокупне странке чији су кандидати нису јединствене у подршци.

Говорећи о увођење санкција АТВ-у, Зобеница је истакао да санкције једној приватној медијској кући уводе исти они Американци који се годинама „залажу“ за слободу медија, заправо само оних медија који су под њиховом контролом.

Он је констатовао да је то директан утицај на независно новинарство и притисак на слободу медија.

„Повезивање АTВ са породицом Додик је само јефтин трик или разлог за увођење санкција јер прави разлог лежи у чињеници да странци немају утицај на уређивачку политику тог медија што им не одговара. Они преко својих медија у БиХ и Републици Српској константним фабриковањем афера желе изазвати осећај страха и несигурности код грађана Републике Српске како би утицали на њихово политичко опредељење“, закључио је Зобеница.

Оставите Коментар