Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је веома значајно окупљање на академији „Егзодус и трајање“ – подсетник на ратна дешавања у Возући, као и етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића, да би се указало на истину о страдању Срба коју је потиснуо међународни фактор.

„Град Добој, удружења негују сећање на страдање у Возући. То је место које памти и зна цела Република Српска, познато по страдању, по јунаштву, по егзодусу, по чињеници да за многе злочине и етницко чишћење тог простора никада нико није одговарао, по томе да је била присутна муџахединска јединица ‘Ел муџахедин’, под командом Сакиба Махмуљина којег је недавно град Зеница прогласио почасним грађанином“, рекао је Додик новинарима пре поцетка академије, преноси РТРС.

Он је подсетио да је у то време и садашњи члан Председништва БиХ Жефик Џаферовић био командант полиције на том простору и није спречио да муџахедини убијају Србе.

„То, наравно, говори о томе да са њихове стране није ни чудо да се тако поступа. Али, ми не смемо да заборавимо“, нагласио је Додик.

Он је навео да се, преувеличава, прича о Сарајеву, а не види да је 2.000 људи из Возуће протерано, уништена њихова вековна огњишта, страдали животи, али и материјална средства, која је требало обновити.

Додик је нагласио да на политичарима и јесте да указују на неправду и на страдање.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар