Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да покушава да убеди Хрвате да заједно са Србима једнократно напусте институције БиХ и истакао да у трезору Републике Српске постоје спремни сви закони, уредбе и подзаконски акти да после сат и по скупштинског заседања Српска постане независна држава.
Или ће почети повлачење странаца из БиХ или ће они овде увести своје трупе, рекао је Додик поводом кризе која је наступила у доносима са Западом због питања раподеле имовине и додао да су „ствари дошле до зида“.
Додик сматра да још постоји шанса за разговор и да у том дијалогу Сарајево може нешто и да извуче.

Српска одбија да живи у неуставној БиХ

„Ако ми сами будемо доносили одлуке, неће добити ништа. Нудимо разговор без странаца, да видимо шта је могуће. Ако неће дијалог, свесно бирају неизвесност“, изјавио је Додик за Политику.
Он је нагласио да Српска одбија да живи у неуставној БиХ.
„Да не откривам све детаље, рећу ћу део: БиХ ће функционисати само док у њеним структурама седе сва три народа. Покушавам да убедим Хрвате да једнократно напустимо институције БиХ“, истакао је Додик.
Он је упитао шта ће се десити када се сви људи из Републике Српске врате у институције Српске.
Спреми сви закони и уредбе да Српска буде независна
„Мислите ли да не радимо на томе? Радимо, и нисмо далеко од те одлуке. Немојте нас испробавати, препоручујем да разговарамо. Немојте да се играте с имовином, повући ћемо све људе. Можете да пробате, али боље немојте. У нашем трезору постоје спремни сви закони, уредбе и подзаконски акти да после сат и по скупштинског заседања Српска постане независна држава. Немојте нас гурати у ћошак. Не сабијајте опругу која ће одскочити и која ће вас прескочити“, рекао је Додик.
Председник Републике Српске је нагласио да Срби заслужују да имају своју државу.
„Баналне приче, како је Брчко слаби трбух и сличне којештарије, јесу ратне приче. Ми размишљамо о мирнодопској републици. Американци су све пробали и нису нас сломили, са 60.000 војника и свим тим високим представницима“, навео је Додик.

Прекид комуникације са амбасадорима

Он је упитао шта би се десило да је неко пре 10 година одлучио да неће да контактира с америчким амбасадором у БиХ и додао да би пола политичара из Републике Српске потрчало код њега.
„Али време се мења. Све што је /амбасадор САД у БиХ/ Мајкл Марфи сада успео јесте да се услика с једним начелником у Српској. Чак је пристао да се фотографише с њим и без заставе БиХ – испод застава Републике Српске и Америке, само да би прибавио `доказ` да га нису сви у Српској одбацили“, рекао је Додик.
Он је упитао како ће БиХ функционисати када странци једном оду, а отићи ће.
„Да ли ће Сарајево размишљати да оно што су одржали уз помоћ силе Запада почну да бране уласком на територију нашег ентитета? Боље је да почнемо да се договарамо, мада је за то већ помало касно. Треба добро да размисле да ли би се покушај да пређу ентитетску линију испоставио као грешка“, истакао је Додик.
Одговарајући на питање може ли прекид комуникације с америчким и британским дипломатама бити скупа одлука, Додик је рекао да би најскупље било да Република Српска изгуби имовину.

Они желе демонтажу Српске

„Тада губимо и државу. Они покушавају да сваку ствар реше одузимањем од Републике Српске. Некада смо можда и мислили да има смисла бити кооперативан, да ће једном стати. Али неће, они желе демонтажу Српске. Отели су нам војску, индиректне порезе, обавештајну службу“, навео је Додик.
Он је додао да су довели неизабраног представника да доноси законе.
„Одлучили смо 2005. да кажемо доста. Од тада се томе успешно супротстављамо, мада сваки дан настоје да нам загорчају живот. Све то је само још једно уверење да БиХ није место за нас. Мрачан и неизвестан амбијент није место које привлачи“, указао је Додик.
Америчка политика уништава међународно право
Он је нагласио да глобална политика коју креирају САД иде за тим да деструише међународно право.
„Хоће сваки дан да одређују правила. Бити добар с Америком није довољно да будете сигурни. Увек долазе нови захтеви и ми смо то одлично разумели“, навео је Додик.
Он је изразио уверење да ће Америка сада нешто предузети, али да то није у стању то да спроведе.
„Наравно, добро је измакнути се од њихових морбидних активности. Све што су могли, већ су предузели. Неће нам одређивати како ће се овде решавати ствари“, рекао је Додик.

Српска не живи живот БиХ

Он је поновио да питање имовине неће бити решавано у парламенту БиХ и додао да у Дејтонском споразуму није тако одређено.
„За сваког ко предлаже то решење имам право да сумњам да је за то добио новац, неки од њих су томе склони. Једног дана ћу више рећи. Прете кривичним пријавама за непоштовање одлука Уставног суда, али све што могу рећи – нећете добити имовину. Нити ћу учествовати у тим брљотинама. Можемо направити споразум два ентитета о имовини. Ми спроводимо законе у Републици Српској“, истакао је Додик.
Он је додао да Српска не живи живот БиХ.
„Ми живимо свој живот, државе с вредностима које негујемо и патњама које имамо. Проблема има, ништа не улепшавам“, напоменуо је Додик.

Тајна служба БиХ је радила против Српске

Одговарајући на питање о могућности покретања сарадње у БиХ и деблокади пројеката, Додик је рекао да није склон да дуго чека.
„Треба бити рационалан, ради се о новим људима, али ако не буде промене, наш однос ће бити још ригорознији. Шта ће нам БиХ која нам спречава развој“, упитао је Додик.
Он је рекао да је СДА ишла за тим да разгради позицију српског и хрватског народа малигним утицајем.
„Како би све подредили себи, користили су неколико механизама, а најригидније обавештајну службу. Намера је била да се Срби и Хрвати подреде Сарајеву. То смо прекинули и то није мало. Имамо доказе да је та служба радила против нас, против 49 одсто територије своје државе“, указао је Додик.

Путин каже да је спреман да брани пријатеље, не знам шта то значи

Он је додао да су Американци све знали и подржавали директора те службе.
„Додуше, ми смо склони да мистификујемо Америку мислећи да све знају. Уствари, треба само избећи њихове авионе. Мада, Путин каже да је спреман да брани своје пријатеље, не знам шта то значи. Нипошто не бих волео да неко схвати да призивам обрачунавање на овим просторима“, рекао је Додик.
Одговарајући на питање шта мисли да чека свет и Републику Српску у наредних десетак година у контексту промена на геополитичкој сцени, Додик је рекао да се свет мења.
„Босна је неуспешна земља, без шансе да успе. У првим годинама је постојала шанса за договор о могућој БиХ, али су је преузели странци. Уз озбиљан отпор у српском и хрватском народу. Сви знају да смо колонија. Ми овде водимо антиколонијалну борбу. Ја сам вођа антиколонијалне побуне. Босну нико не може да изгради и поправи. Ово је на штету свих“, нагласио је Додик.
Он је упитао зар Бошњацима не би било боље да се усмере на оно чиме могу да управљају, јер Бањалуком сигурно не могу, нити ће моћи.
„Позивам и њих да буду део покрета антиколонијалне борбе, деколонизације, у том случају сам спреман да с њима разговарам и будем део договора“, закључио је Додик, преноси РТРС.

Оставите Коментар