Обележавању које је симболично почело у 12:44, на 20. година од масовног киднаповања српских цивила на подручју општине Ораховац 1998.године, на позив Симе Спасића, председника Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, присуствовала је делегација Српске деснице предвођена председником Мишом Вацићем у „Спомен соби Косметских жртава“, где се чувају сећања на све српске жртве било цивиле, било војнике или полицајце убијене или нестале на подручију Косова и Метохије.
Симо Спасић се овом приликом посебно захвалио Српској десници и њеном председнику Миши Вацићу што су увек на делу уз Косметске жртве и кроз своје политичко деловање храбро осуђују тероризам и све злочине које су шиптарски сепаратисти учинили над недужним српским цивилима, али и над припадницима полиције и војске.

„Сваки пут када видим Симу, када дођем у Спомен собу, осећам одговорност и обавезу да пружим снажну подршку породицама страдалих и отетих, да заједно истрајемо у тешкој борби за истину и правду. Злочинци су на слободи. Ту неправду морамо ширењем истине о српским жртвама исправити. И једина сатисфакција биће да кад тад буду осуђени за злочине које су починили.“ Рекао је Миша Вацић, додајући да је кључна тачка програма Српске деснице очување Косова и Метохије, и да се ни под којим условима и притиском никада Српска десница неће одрећи Космета.

Обележавању годишњице присуствовали су и Никола Селаковић, генерални секретар председника Србије, Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој и Милован народни посланик, Дрецун председник Одбора Скупштине Србије за КиМ, Душан Козарев заменик директора канцеларије за КиМ Владе Србије, представници градских власти, официри представници Војске Србије, чланови породица жртава и њихови правни заступници, као и велики број медија.

Укупно је са територије општине Ораховац током 1998. и 1999. године, према званичним подацима, настрадало више стотина људи.

Само за време оружаног напада злочинаца ОВК на подручју Ораховца од 17. до 22. јула 1998. године киднаповано је око 100 српских цивила, од којих су многи убијени и мучени у приватним затворима и логорима, а њихови посмртни остаци пронађени су у масовним гробницама Малишево и Волујак у пролеће 2005. године. Међу којима чак 17 мушких чланова породице Костић из села Ретимља. Такође је Протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша, Зочиште од крвника ОВК.
Починиоци ових зверстава још увек нису кажњени. Борба за правдом не сме сати.

Извор: srpskadesnica.rs