Курир је ексклузивно дошао у посед папира УЕФА везаних за кажњавање Црвене звезде! Дисциплинска комисија УЕФА није имала милости према црвено-белима који су од раније били под условном казном, па су због скандирања генералу Ратку Младићу и певању песме „Младићу мој“ оштро санкционисани.

„С обзиром на околности и изложене чињенице, као и озбиљност инцидента нисмо могли да поступимо по стандардној процедури. Навијачи су исказали говор мржње скандирањем Ратку Младићу који је осуђен за геноцид. Овим су показали непоштовање према жртвама и етничкој групи која је била жртва у сукобу. Ово је врло упадљиво у контексту УЕФА и поруке која се шаље. Пошто се овај случај односи на трећу повреду у последње две сезоне, примењујемо члан 14, која санкционише једну утакмицу без присуства публике и казну од 50.000 евра. Ова санкција не може бити ублажена. Закрчење степеништа које се понавља такође доноси новчану санкцију од још 22.000 евра, стоји у образложењу УЕФА.

Фото: kurir.rs
Фото: kurir.rs

С обзиром да је Црвена звезда у фебруару била под условном казном од једне утакмице без присуства публике, она аутоматски ступа на снагу новом одлуком, што значи да је првак Србије кажњен укупно са две утакмице без гледалаца. Ово су главни разлози због којих је УЕФА драконски казнила Црвену звезду са наредне две утакмице без присуства публике. То је огроман проблем за првака Србије, пошто ће одлучујућу утакмицу против Салцбурга у уторак на стадиону „Рајко Митић“ играти без подршке навијача. Када се на све то дода и финансијски моменат, јер је Црвена звезда само од продаје карата могла да заради милион евра, онда је јасно зашто се челници клуба из Љтице Богдана хватају за главу.

Као што смо раније писали, Црвеној звезди се на терет ставља понашање дела навијача, тачније клицање генералу Ратку Младићу, што је евидентирао изасланик ФАРЕ, агенције која блиско сарађује са УЕФА. Поред тога, проблем је било и блокирано степениште, што је повреда члана 38 правилника о безбедности, због чега ће клуб морати да плати 72.000 евра.

М. Рашевић – А. Радонић

Извор: kurir.rs

Leave a Reply