Новим Законом о високом образовању такозвана држава Косово жели да отме приштински Универзитет са привременим седиштем у северној Косовској Митровици који делује у оквиру српских закона.

Приштинска влада ову институцију сматра илегалном, а новим законом настоји да ову високошколску установу подведе под своје окриље.

Косовски министар образовања, Шућури Битићи каже да нацрт закона предвиђа бројне измене од којих ће зависити квалитет високог образовања, како јавног, тако и приватног, али и то да неће одустати од Универзитета у Северној Митровици.

– Неразумно је да институција на Косову настави да функционише по српском плану и програму – рекао је он.

Закон о високом образовању спада у један од закона од „виталног интереса“ за невећинске заједнице и може бити изгласан само уз двотрећинску већину гласова свих посланика, али и двотрећинску већину гласова из невећинских заједница. Без гласова Српске листе овај закон не може бити усвојен.

Управо због тога што Српска листа не учествује у раду приштинске скупштине и што неће подржати отимање српског Универзитета, на ову странку у претходном периоду појачани су притисци са свих страна.

– Наравно да нећемо подржати отимање Универзитета. Српска листа је увек чувала, штитила и бранила Србе и све што је српско на КИМ – рекли су нам у овој странци.


А. Грбовић