Једна мобилна компанија у Италији је изгубила спор против запосленог за који је добио канцер, јер је свакодневно био изложен зрачењу са истог места

Доктор Слободан Дуњић објаснио је какво дејство имају свакодневно зрачење и хемија којима смо изложени у сопственом дому, и дао савете за здравији живот.

„Нама је природа када изађемо на кеј или у парк. То није права, него урбанизована природа. Наравно, боље то него да се седи у стану, али најбоље је да се потрудимо да што чешће одемо у село, на њиву, у шуму. Треба шетати по сељачком путу, а не по асфалту, доказано је да је притисак на кости мањи. Уместо да одморимо мозак, ми идемо у кафиће и гужву. Постали смо зависиници од телефона, интернета. Треба да кажемо себи, два сата ћу да шетам и оставићу телефон код куће, па макар се свет срушио. Треба читати књигу, померати очне јабучице на тај начин, а гледати у фиксну слику, а не у екран који се помера“.

На овај начин, др Слободан Дуњић, специјалиста опште медицине и лекар интегративне медицине, објашњава на који начин нам штети зрачење мобилног телефона, зашто треба да смањимо коришћење хемије и зашто у кући и становима треба да имамо дрво и вуну, уместо метала и пластике.

УМЕСТО МЕТАЛА У СТАНОВИМА, ТРЕБА НАМ ДРВО

Уместо да по кући и стану показујемо колико имамо новца купујући предмете од лоших материјала који нам дугорочно наносе штету по здравље, треба да се окренемо природи, каже доктор интегративне медицине.

„Није џабе што у Швајцарској, Немачкој и богатим земљама куће праве од природних материјала, као што су камен и дрво, каже доктор. Имамо у кући превише метала, предмета који су као антене, јер појачавају зрачење. Затим, имамо предмете који се праве од нафте и пластике. Уместо тога, треба да користимо више дрвета и вуне, заправо свих природних материјала“, каже др Дуњић, за Мондо.

НЕ KОРИСТИТИ ЈАKЕ ДЕТЕРЏЕНТЕ И ФАРБЕ

Др Дуњић је раније објаснио грешке које правимо са витаминима, али није само исхрана важна, треба да обратимо пажњу на разне хемијске агенсе које користимо, као што су козметика, шминка, течност за судове, прање веша и чишћење куће.

Он упозорава на чињеницу да не знамо довољно о састојцима кућне хемије, коју свакодневно користимо у свом дому или на кожи тела и лица. Иако др Дуњић не наводи конкретне примере штетних хемикалија, наводи да су се критеријуми за њихово испитивање изменили и да, сходно томе, понекад једноставно не знамо шта је састојак неког препарата.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

„Смањила су се испитивања на животињама тако да се хемијске супстанце не испитују као раније и не знамо колика је њихова токсичност у новијим производима. Говори се о некој бројци више од 100.000 супстанци, за које не знамо каква је њихова токсичност, а користимо их свакодневно. То значи, од детерџента за судове до фарбе за косу. Не треба користити јаку хемију и када кажу да једна кап детерџента опере 100 тањира, то сигурно не треба користити, јер је екстремно јако. Онај благи, који слабо пере, много је боља опција“, каже Дуњић.

ЗРАЧЕЊЕ УТИЧЕ НА ДЕЦУ У ТРУДНОЋИ?

Kако тврди др Слободан Дуњић, држање електронских уређаја као што су лаптопови на стомаку, код трудница може да нанесе штету плоду и развоју детета.

„Мајке које превише користе уређаје, телефоне и лаптопове, нарочито ако их држе на стомаку, могу да нанесу штету, јер нискофреквентни таласи утичу на развој мозга и хипофизе код детета. Због тога долази до хиперактивности“, објаснио је доктор.

Хиперактивност може бити један од сигнала аутизма, мада није нужно примећен као симптом у сваком делу спектра. Потребно је још истраживања на ову тему али доктор каже да свакако не саветује будућим мамама да држе уређаје близу стомака.

„Знамо да лаптоп иначе зрачи на удаљености од четири метра, па како да не зрачи ако је директно на телу? Рутер такође ноћу треба искључивати и никако га не држати у спаваћој соби, јер зрачи на удаљености од 250 метара. Злоупотреба уређаја је штетна не тренутно, него на дуже стазе. Болест штитне жлезде је такође често последица зрачења“, каже др Дуњић.

СПИKЕРФОН И СЛУШАЛИЦЕ СУ НАЈБОЉА ОПЦИЈА

Према његовим речима, важно је да телефон пунимо у дневној соби што даље од себе, да користимо слушалице које имају жице, уместо бежичних, и да користимо спикерфон док разговарамо телефоном. На тај начин смањујемо ризик од претераног излагања зрачењу, о којем је свакако потребно још истраживања, али док наука не буде дала дефинитивне податке, он саветује да коришћење мобилног телефона смањимо на минимум или барем адаптирамо начин на који му се излажемо.

„Треба да се крећемо док причамо телефоном, да не стојимо на једном месту, не седимо и не лежимо. То је зато да нам се то зрачење не би сконцентрисало на једну тачку на телу. Једна мобилна компанија у Италији је изгубила спор против запосленог за који је добио канцер, јер је свакодневно био изложен зрачењу са истог места“, каже доктор.

Оставите Коментар