tanjug

Премијер Александар Вучић истакао је данас, након разговора са председником Руске Федерације Владимиром Путином у Москви, да је питање недеља када ће шест авиона Миг 29 стићи у Србију

– Очекујем да ће Путин ускоро потписати указ којим би шест авиона Миг 29 могло брзо бити пребачено у Србију – рекао је Вучић новинарима после састанка у Кремљу.

– ‘Продужеци’ у разговорима

Премијер Александар Вучић изашао је данас пред новинаре, по завршетку састанка са председником Русије Владимиром Путином, али га је шеф руске државе у једном тренутку позвао да се врати у његов кабинет.

Како је Вучић касније објаснио новинарима, Путин га је позвао, како би му поставио још пар питања.

– Путин је имао још два питања за мене, али не могу да говорим о чему је реч. Та два питања су биле политичке природе – рекао је Вучић.

На питање новинара да ли су се питања односила на предстојеће председничке изборе у Србији, Вучић је одговорио одрично.

– Не, председник Путин је све недвосмислено рекао око избора у свом уводном делу, а ово се тицало политике у будућности, шта и како на који начин да деламо у будућности – рекао је Вучић. –

На питање колико ће трајати процедура доласка Миг-ова Вучић је одговорио да неће трајати неколико месеци, већ неколико недеља.

Српски премијер био је задовољан што је могао да чује од Путина да је лично одобрио све из домена војно-техничке сарадње, што је раније договорено са руским надлежним званичницима, а везано је за 30 оклопних возила, 30 тенкова Т 32 и шест Миг-ова 29.

– Очекујем да ће у најскорије време да потпише указ и да ће авиони стићи у најкраћем могућем року. Остају да се реше само технички проблеми, да ли ће авиони бити расклапани за транспорт или ће бити омогућен њихов прелет преко других земаља – објаснио је Вучић, додајући да грађани могу да буду спокојни по том питању.
Иначе, Вучић је, сумирајући резултате разговора са Путином, рекао да очекује долазак нових руских компанија у Србију.
– Моји први састанци са Путином, први, други и трећи, увек су се тицали питања колико Србија дугује, за Петрохемију, за Гаспром…Србија више не дугује, све плаћа, а ми сада разговарамо о политици и конкретној сарадњи у будућности – рекао је Вучић новинарима после састанка са шефом руске државе у Кремљу.

Premijer je kazao da je Putinu preneo poglede Srbije na situaciju u regionu, istakao poziciju naše zemlje da su mir i stabilnost od presudnog značaja za Srbiju i ukazao na izazove sa kojima se suočavamo i koji su ispred nas.

Rekao je da je od velikog značaja podrška Rusije očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, ali je ne manje važna i podrška u drugim oblastima, poput privrede.

Како је пренео, са Путином је разговарао и о бројним другим важним питањима, на веома конкретан начин, од тога каква сарадња је потребна у области компанија, како заједнички да делују две земље у привреди, како остварити даље увећање трговинске размене…

tanjug

Вучић је подсетио да је Путин, у свом уводном излагању, похвалио српску владу рекавши да је она најзаслужнија за повећање трговинске сарадње две земље.

– Очекујемо долазак нових руских компанија у Србију. Говорили смо и о пословању РЖД-а и НИС-а. НИС је наш највећи пунилац буџета, а РЖД увек на време испуњава своје обавезе. Говорили смо о новим предузећима, која треба да стигну у Србију, као и о томе шта заједнички треба да радимо, да даље унапређујемо сарадњу – рекао је Вучић.

Био је изненађен, каже, колико је Путин лично упознат са бројним пројектима.

Такође је указао да је Путину пренео да Србија чврсто стоји иза става да се војна неутралност мора очувати и да је то питање слободе и независности нашег слободарског народа, што је шеф руске државе подржао.

– Мислим да је Путин и данашњим састанком желео на себи својствен начин да покаже свима да подржава Србију и да жели добро народу – рекао је премијер.

Извор: Информер