Домаћица Милена Ђорђевић из Лесковца овог септембра направила је 15 тегли домаћег ајвара и, ако изузмемо дводневни труд за печење, љуштење паприке и целодневно кување, за то је, тврди, потрошила 2.575 динара.

Ових дана, пре свега Београђани, којима чак аутобусима из Лесковца стижу поручене тегле домаћег ајвара по цени од 500 па до 700 динара, развили су полемику о томе да ако се у маркетима може пронаћи тегла и за 200 динара, да ли је реално да домаћи заправо толико кошта, пише Југмедиа.

“Ајвар из моје производње, и то онај љут, продајем за 500 динара по тегли од 700 грама. И то није много, ако погледамо неке цене по маркетима. Рачунај како год хоћеш, 450 динара је економска цена за прави ајвар. Ја сам зарадила 50 динара по тегли, је л’ много? Прави, домаћи, од чисте печене паприке”, наводи ова Лесковчанка.

Судећи по наводима искусних домаћица у производњи ајвара, за једну теглу од око 700 грама потребно је од два до чак четири килограма паприка, а килограм на лесковачкој Зеленој пијаци продавао се по ценама од 50 до 80 динара, како где.

Тегле коштају 25 динара, поклопци осам. Сунцокретово уље кошта 114 динара. Томе треба додати дрва или струју и два дана рада – печење, чишћење, пржење ајвара, па паковање.

Ако се узму средње вредности – три килограма паприке по 60 динара плус уље, со, шећер, дрва и паковање, тегла домаћег ајвара у кућној радиности кошта око 400 динара.

Или га правити два дана или купити онај од 700, ко може. За остале – ајвар из маркета, који кошта од 200 па до 399 динара.