Балистичка ракета је посебна по томе што има домет од 11 хиљада километара, па може да погоди било коју мету у САД-у. Руска напредна интерконтинентална балистичка ракета РС-26 “подигла је обрве” војних стручњака широм света, пише лист “Росискаја Газета”.

У кинеском телевизијском програму емитиованом раније овог месеца, стручњак за одбрану хвалио је јединствене карактеристике руске интерконтиненталне балистичке ракете РС-26, као и страх који је управо она унела код страних војски.

Ова ракета у свом лету стално мења смер тако да ју је тешко срушити – тврди стручњак. Упитан о америчком противракетном саставу одбране, рекао је како је против РС-26 он потпуно бескористан.

– Ова ракета је чак боља од фамозне Топол-М ракете. Бојеве главе су јој суперсоничне и стално мењају своју путању. Пробиће било који противракетни штит и погодити своју мету – тврди стручњак и додаје како није само Америка сад у проблему, већ се у истој ситуацији нашла и Kина.

– Русија је сада сто посто сигурна, за разлику од свих осталих земаља – одушевљено је рекао Kинез. РС-26 је посебна по томе што има домет од 11 хиљада километара, па може да погоди било коју мету у САД. Време њене “бустер” фазе смањено је испод пет минута тако да НАТО радари у Европи неће имати времена ни да региструју да је лансирана.