Банка Русије је наставила куповину злата ове недеље, али што је још важније, регулатор то ради по фиксној цени од 5.000 рубаља (59 долара) за 1 грам између 28. марта и 30. јуна, што повећава могућност да се Русија врати златном стандарду по први пут после више од једног века.

Ако земља предузме следећи корак, као што је предложено ове недеље, да прода своју робу по цени у рубљама, ови комбиновани потези би могли имати огромне импликације на рубљу, амерички долар и глобалну економију.

Да би добио неке одговоре, РТ је разговарао са аналитичарем племенитих метала Ронаном Манлијем у „Билионстар Сингапуру“.

Зашто је одређивање фиксне цене злата у рубљама значајно?

– Понудивши куповину злата од руских банака по фиксној цени од 5.000 рубаља по граму, Банка Русије је повезала рубљу са златом и, пошто се злато тргује у америчким доларима, поставила је најнижу цену за рубљу у односу на САД долара.

Ову везу можемо видети на делу од петка 25. марта када је Банка Русије објавила фиксну цену. Рубља се у то време трговала за око 100 за амерички долар, али је од тада ојачала и приближава се 80 за амерички долар. Зашто? Зато што се златом на међународним тржиштима трговало по цени од око 62 УСД по граму, што је еквивалентно (5.000 / 62) = око 80,5, а тржишта и арбитражни трговци су сада то приметили, што је довело до повећања курса РУБ/УСД.

Дакле, рубља сада има доњи праг у односу на америчке доларе, у смислу злата. Али злато такође има доњи праг, да тако кажем, јер је 5.000 рубаља по граму 155.500 рубаља по трој унци злата, а са доњом од око 80 РУБ/УСД, то је цена злата од око 1.940 долара. А ако западна тржишта папирног злата ЛБМА / ЦОМЕКС покушају да смање цену злата у америчким доларима, мораће да покушају да ослабе и рубљу, иначе ће манипулације папиром бити отворене.

Поред тога, са новим повезивањем злата и рубље, ако рубља настави да јача (на пример због потражње створене обавезним плаћањем енергије у рубљама), то ће се такође одразити на јачој цени злата.

Шта то значи за нафту?

– Русија је највећи светски извозник природног гаса и трећи највећи светски извозник нафте. Управо сада видимо да Путин захтева да страни купци (увозници руског гаса) овај природни гас плаћају рубљама. Ово одмах повезује цену природног гаса са рубљама и (због фиксне везе са златом) са ценом злата. Дакле, руски природни гас је сада повезан преко рубље са златом.

Исто се сада може урадити и са руском нафтом. Ако Русија почне да захтева плаћање за извоз нафте рубљама, одмах ће доћи до индиректног везивања за злато (преко фиксне цене рубља – злато). Тада би Русија могла да почне да прихвата злато директно као плаћање за свој извоз нафте. У ствари, ово се може применити на било коју робу, не само на нафту и природни гас.

Шта то значи за цену злата?

– Играњем обе стране једначине, тј. повезујући рубљу са златом, а затим повезујући плаћање енергије са рубљом, Банка Русије и Кремљ суштински мењају целокупне радне претпоставке глобалног трговинског система док убрзавају промене у глобалном монетарном систему. Овај зид купаца у потрази за физичким златом за плаћање стварне робе би сигурно могао да торпедује и разнесе тржишта папирног злата ЛБМА и ЦОМЕКС-а.

Фиксна веза између рубље и злата поставља доњи праг курса РУБ/УСД, али и квази-дону цену злата у америчким доларима. Али поред овога, повезивање злата са плаћањем енергије је главни догађај. Док би повећана потражња за рубљама требало да настави да јача курс РУБ/УСД и да се покаже као виша цена злата, због фиксне везе рубља – злато, ако Русија почне да прихвата злато директно као плаћање за нафту, онда би то било нова промена парадигме за цену злата јер би повезала цену нафте директно са ценом злата.

На пример, Русија би могла да почне прецизирањем да ће сада прихватити 1 грам злата по барелу нафте. Не мора да буде 1 грам, али би морала да буде снижена понуда у односу на тренутну референтну цену сирове нафте како би се подстакло преузимање, нпр. 1,2 грама по бурету.

Купци би се тада борили да купе физичко злато како би платили извоз руске нафте, што би заузврат створило огромне напетости на тржиштима папирног злата у Лондону и НЈујорку, где је целокупно откриће „цене злата“ засновано на синтетичком и делимично подржаном готовини. измирили нераспоређене деривате „цене злата и злата“.

Шта то значи за рубљу?

– Повезивање рубље са златом преко фиксне цене Банке Русије сада је ставило доњи праг испод курса РУБ/УСД, и на тај начин стабилизовало и ојачало рубљу. Захтевање да се извоз природног гаса плаћа у рубљама (и евентуално нафтом и другим робама у наставку) поново ће деловати као стабилизација и подршка.

Ако већина међународног трговинског система почне да прихвата ове рубље за аранжмане за плаћање робе, то би могло да подстакне руску рубљу да постане главна глобална валута. Истовремено, сваки потез Русије да прихвати директно злато за плаћање нафте довешће до прилива већег броја међународног злата у руске резерве, што би такође ојачало биланс стања Банке Русије и заузврат ојачало рубљу.

Разговори о формалном златном стандарду за рубљу можда су преурањени, али рубља са златом мора бити нешто што је Банка Русије разматрала.

Шта то значи за друге валуте?

– Глобални монетарни пејзаж се брзо мења и централне банке широм света то очигледно узимају у обзир. Западне санкције као што је замрзавање већине руских девизних резерви уз покушај санкционисања руског злата сада су учиниле очигледним да имовинска права на девизне резерве које се држе у иностранству можда неће бити поштована, а исто тако и да се злато страних централних банака чува у трезорима као што су Банка Енглеске и њујоршки Фед, није изван конфискације.

Друге незападне владе и централне банке ће стога бити веома заинтересоване за то да Русија повеже рубљу са златом и повеже плаћања за извоз робе са рубљом. Другим речима, ако Русија почне да прихвата плаћање нафте у злату, онда би друге земље могле осетити потребу да следе њихов пример.

Погледајте ко су, осим САД, највећи светски произвођачи нафте и природног гаса – Иран, Кина, Саудијска Арабија, УАЕ, Катар. Очигледно, све земље БРИКС-а и евроазијске земље такође веома пажљиво прате све ово. Ако се ближи пад америчког долара, све ове земље ће желети да њихове валуте буду корисници новог мултилатералног монетарног поретка.

Шта ово значи за амерички долар?

– Од 1971. године, статус глобалне резерве америчког долара је био подржан нафтом, а ера петродолара је била могућа само због континуиране употребе америчких долара у свету за трговину нафтом и због способности САД да спрече било каквог конкурента америчком долару.

Али оно што сада видимо изгледа као почетак краја тог 50-годишњег система и рођење новог мултилатералног монетарног система подржаног златом и робом. Окидач је било замрзавање руских девизних резерви. Огромне земље у свету као што су Кина и земље извознице нафте могу сада да осећају да је сада време за прелазак на нови праведнији монетарни систем. То није изненађење, о томе се расправља годинама.

Иако је још прерано рећи како ће то утицати на амерички долар, он ће из овог периода изаћи слабији и мање утицајан него раније.

Које су последице?

– Потез Банке Русије да повеже рубљу са златом и повеже плаћање робом са рубљом је промена парадигме коју западни медији још увек нису схватили. Како домине падају, ови догађаји би могли одјекнути на различите начине. Повећана потражња за физичким златом. Експлозије на тржишту папирног злата. Ревалоризована цена злата. Одмак од америчког долара. Повећана билатерална трговина робом између не-западних земаља у валутама које нису амерички долар.

Оставите Коментар