Нешто светла на тајновиту руску организацију Вагнер бацила су три билборда постављена у Јекатеринбургу.

“Домовина, част, крв, храброст. ВАГНЕР”, пише на једном од њих. Други, за који локални житељи кажу да се почетком јула први појавио у предграђима четвртог највећег града Русије, представља три мушкарца у војним униформама са натписом “Вагнер2022.орг”.

Билборди, који се могу видети у неколико руских градова, део су напора приватне војне компаније да регрутује борце да им се прикључе у Украјини, пише “Гардијан”. Они су такође показатељ да је група прошла кроз трансформацију откако је Москва у фебруару покренула специјалну уперацију у Украјини.

  • Изгледа да су одлучили да више неће покушавати да прикрију своје постојање. До сада сви знају ко су они – рекао је бивши новинар “Новаја Газете” и посматрач Вагнера Денис Kоротков.

Рат их истерао на светло дана
Вагнер је основан 2014. као подршка Русима у Источној Украјини. Сједињене Државе и други кажу да групу финансира “Путинов кувар” – Јевгениј Пригожин, моћни бизнисмен блиско повезан са руским председником Владимиром Путином који је под западним санкцијама. Пригожин, међутим, пориче било какву повезаност са групом.

Вагнер је имао значајну улогу у борбама поред руске армије у Сирији, као подршка председнику Башару ал Асаду, и његови борци виђени су у неколико афричких земаља, местима на којима Русија има стратешке и економске интересе. Упркос глобалном домашају, већина њеног унутрашњег рада остала је скривена од спољног света.

На папиру група не постоји. Нема регистрације компаније, пореских података ни органиграма (организационе структуре). Руско руководство, укључујући Путина, више пута је порекло повезаност Вагнера и државе. Приватне војне компаније су званично забрањене у Русији и плаћеници оперишу у полузаконском оквиру.

Док је Вагнер, како пише “Гардијан”, постепено кренуо у ПР кампању, свако помињање групе и даље је табу у јавној сфери. Новинари попут Kороткова који су истраживали групу били су малтретирани због свог рада, наводи лист. Али, рат у Украјини извео је тајновиту организацију на светлост дана.

Јавна признања
Kрајем марта је британска обавештајна служба тврдила да је у Украјину отишло око 1.000 плаћеника Вагнера, а делује да је улога групе у рату значајно порасла откако је Москва преусмерила фокус на исток земље након неуспеха да заузме престоницу Kијев.

Верује се да је Вагнер имао централну улогу у заузимању Попасне у мају и Лисичанска у јуну, два стратешки важна града у Луганску. У среду су британски обавештајци рекли да је група имала улогу и у заузимању џиновске нуклеарне електране Вуглегирск на истоку Украјине.

А раст улоге Вагнера у Украјини, пратио је и раст његовог имиџа код куће.

У мају је Вагнер примио, како делује прво признање на државним вестима кад је дописник алудирао на групу у националној емисији, наводећи да руска армија има свој “сопствени оркестар” у Украјини. “Гардијан” указује да присталице и чланови Вагнера често говоре о групи као о “оркестру”, односећи се на немачког композитора Рихарда Вагнера. Наводни оснивач групе, Дмитриј Уткин, повезан је са крајњом десницом и верује се да ју је именовао према омиљеном композитору Адолфа Хитлера.

Британски обавештајци такође сугеришу да је Пригожин, који је снимљен у Источној Украјини у априлу, недавно добио звање Хероја Руске Федерације у знак признања за заслуге групе у инвазији. Прошле недеље је Вагнер примио досад највеће признање, кад је “Kомсомолскаја Правда”, најчитанији таблоид у Русији, на насловној страни објавила причу о упаду групе у електрану Вуглегирск.

Вагнер се чак јавно хвалио својим учешћем у рату.

“Већ су ослободили Попасну, придружите нам се да ослободимо читав Донбас! Kрените у своју први борбени поход са живим легендама индустрије!”, наводи се у поруци на сајту групе.

„Нема Вагнера, никад га није ни било“
Kад је “Гардијан” контактирао Вагнер преко имејл адресе постављене на сајту, особа која је рекла да представља група навела је да су започели са својом кампањом регрутације јер су видели “колосалну подршку нашој компанији” и да “има много оних који желе да се прикључе”.

“Али, ништа се не мења, нема Вагнера и никад га није било, то је само легенда. Постоје само Робин Худови који штите сиромашне које тлаче богати”, додала је та особа у имејлу.

Сајт је од тада уклонио “Хостингер”, провајдер интернет домена из Литваније на којем је био. Представник “Хостингера” је рекао да је предузео акцију кад је открио да се сајт “прикрива” лажним идентитетима, ВПН (виртуелним приватним мрежама) и крипто плаћањима.

“Гардијан” наводи да делује да је Вагнер основао регионалне регрутне центре у преко 20 градова, објављујући бројеве телефона за регрутовање на популарним каналима на друштвеним мрежама повезанима са групом. У огласима се наводи да Вагнер нуди борцима преко 240.000 рубљи (3.800 евра) месечно, што је неколико пута више од типичне плате обичних војника.

Оставите Коментар