Амерички председник Доналд Трамп саопштио је да је на функцију министра одбране, уместо Марка Еспера именовао шефа центра за борбу против тероризма Кристофера Милера.

Он је саопштио да ће Милер бити вршилац дужности министра одбране и да ће та одлука одмах ступити на снагу.

Трамп је кадровске промене објавио и на друштвеној мрежи Твитер, а у посту је захвалио Есперу на служби.

Трампова одлука дошла је након спекулација у медијима о Есперовом потенцијалном одласку из Беле куће. „Хил“ је 6. новембра, позивајући се на анонимне изворе, известио да би Еспер могао бити међу члановима администрације коју би Трамп отпустио без обзира на исход избора, или да би чак могао сам поднети оставку.

„Хил“ је тада објавио да Доналд Трамп спрема чистку и да су на удару шефови безбедносних служби – државни секретар за одбрану Марк Еспер, директорка ЦИА Ђина Хаспел, шеф ФБИ Кристофер Вреј и други.

Еспер и Трамп имали су у последње време доста размимоилажења, као што су Трампово противљење преименовању касарни које носе имена лидера Конфедерације из Грађанског рата, после антирасистичких протеста. Такође, Трамп и Еспер су се сукобили због Трамповог захтева да војска интервенише током протеста који су потресали америчке градове.

Оставите Коментар