Американци званично затражили од Тачија да из скупштинске процедуре повуче предлог ‘закона о војсци’… Сада је сасвим јасно да САД више не стоје безрезервно иза Шиптара

Ap photo/Reuters

Председник САД Доналд Трамп недвосмислено је поручио шиптарским властима у Приштини да забораве на формирање такозване војске Косова!

Трампов специјални изасланик Хојт Брајан Ји, који је ових дана боравио у јужној српској покрајини, пренео је Хашиму Тачију поруку Вашингтона да ‘закон о оснивању оружаних снага’ под хитно мора бити повучен из скупштинске процедуре.

Он је тако директно подржао захтеве Срба са Космета који се најопштије противе формирању ‘косовске војске’. После овог потеза Трампове администрације, сасвим је јасно да САД више не стоје безрезервно иза Шиптара, процењују стручњаци.

Тако нећете моћи

Хојт Брајан Ји, који је иначе заменик помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања, упозорио је званичнике у Приштини да без уставних промена које морају да одобре и Срби није могућа трансформација Безбедносних снага Косова (БСК) у ‘војску’.

„Тражимо од владе, председника и осталих који су укључени у процес да повуку закон са стола док се процес консултација и координације не спроведе у складу са смерницама“, подвукао је Ји после састанка с Тачијем и затражио од косовских власти да наставе консултације по том питању са српском мањином. Из његове поруке јасно се закључује да Шиптари више нису амерички миљеници за које не важе никаква правила и принципи.

Шеф Српске листе на Косову Славко Симић каже за Информер да је Трамповом изасланику на састанку јасно ставио до знања да Приштина нипошто не сме да формира такозвану војску Косова.

– Господину Јиу смо поручили да Албанци морају да забораве на формирање такозване војске Косова и да треба одмах да прекину законодавно процесуирање овакве идеје, која не доприноси миру, стабилности и безбедности. Замолили смо га и да Америка изврши притисак на косовску владу и на оне који потенцирају закон о трансформацији БСК у оружане снаге да од такве идеје одустану. Промене закона су могуће само уз гласање о уставним амандманима, за које је потребна подршка српске заједнице – преноси наш саговорник.

Симић додаје да је тај разговор, очигледно, већ уродио плодом.

– Видите да већ имамо резултате и да је амерички представник албанским званичницима јасно ставио до знања да овај спорни закон што пре повуку из процедуре – истиче Симић.

Не заваравајмо се

С друге стране, председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да Америка ипак није дефинитивно одустала од идеје о формирању ‘војске Косова’, већ да тражи да се та иницијатива другачије реализује.

– Вашингтон инсистира да све то буде урађено барем на формално демократски начин, односно да се промени Устав и добије сагласност мањина, пре свега Срба – истиче Дрецун, додајући да је привремено иступање Срба из косовских институција било добро јер је натерало Запад, а пре свих Америку, да изврши притисак на Приштину како се не би упуштала у овај пројекат на недемократски и једностран начин.

Приштински лист „Зери“ објавио је раније, позивајући се на неименоване изворе, да се очекује да ће предлог закона о трансформацији БСК бити поднет на одобрење Скупштини током априла, непосредно након председничких избора у Србији.

Извор: informer.rs