РУКОВОДСТВО Доњецке народне републике верује да ће, уз помоћ руске војске, до краја августа успети да ослободи цео Донбас.

Московски војни експерти сматрају да су ти планови реални, јер руска војска има надмоћ у артиљерији и авијацији. С тим у вези, Андреј Клишас, председник Комитета Савета федерације Русије (Доњег дома парламента) изјавио је јуче да ће, већ на јесен, руска Дума на дневном реду имати интеграцију нових територија у састав Руске Федерације.

Иако руска војска заузима села и градове Донбаса, јединице украјинске војске све интензивније гађају територију Доњецке народне републике. У последња 24 сата, украјинска артиљерија је 146 пута отварала ватру ка Доњецкој народној републици до које је долетело више од 800 пројектила. Гађано је највише вишецевним бацачима, помоћу којих украјинска војска баца велику количину противпешадијских мина од којих страдају цивили, јер не препознају те нагазне мине необичног облика.

 

ИМЕНА ПО ОРУЖЈУ

Украјинци све чешће дају деци необична имена по називу оружја које се користи у рату у Украјини. Тако су нека новорођена деца названа Аделина-Џевелина, Артур-Бајрактар, Јан-Џевелин. Родитељи који нису толико острашћени дају и даље стара имена Софија, Марија, Викторија, Анастасија, Богдан, Михаил.

Секретар Савета безбедности Украјине Алексеј Данилов изјавио је да ће, ако затреба, гађати војне објекте на територији суседне Русије. Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао је, у међувремену, тврдње Американаца да су оружане снаге Русије до сада имале велике губитке у рату у Украјини – 75.000 погинулих и рањених. Колико је заиста тачно убијено и рањено војника не саопштавају ни у Москви, а ни у Кијеву, али неспорно да број погинулих и рањених није мали, јер обе стране користе све више моћну артиљерију.

Док на Западу расправљају како завршава њихово оружје које стиже у Украјину, одговор дају они који су на источном фронту. Заробљени командир чете украјинске бригаде Андреј Савчук, потврдио је да пошто нема довољно оних који знају да поправе западну технику, велики део тог наоружања остаје на бојном пољу кад се украјинска војска повуче. Савчук је навео као пример америчке хаубице М-777.

НЕПРИМЕРЕН ГЛАМУР

У Украјини, али и на Западу, не престаје згражавање због сликања за амерички модни часопис „Вог“ Владимира и Јелене Зеленски. О промашеној гламур авантури породице Зеленског огласили су се и амерички конгресмени закључком да је одабрано криво време и место. Они се питају коме то шаљу десетине милијарди долара војне помоћи.

У неким од ослобођених градова руска војска је показала украјинску војну технику која је постала ратни плен. Кад се то зна, јасно је што председник Владимир Зеленски стално моли да Запад шаље све више војне тенике, посебно оне већег домета.

У Херсону, који стално гађа украјинска артиљерија, ових дана су ухапшени људи који су наводили даљинско гађање објеката. Андреј Тикунов наводио је, тако, украјинску артиљерију на објекте руске војске у Херсонској области преко интернета шаљући снимке где су руске јединице. Био је ухапшен кад је снимао војни објект.

На захтев ЕУ да се појача борба против корупције у Украјини, јуче је у Кијеву за руководиоца Специјалног антикорупционог тужилаштва именован Александар Клименко, који ради као детектив Антикорупцијског бироа од 2016. године. Хоће ли Украјина успети да смањи корупцију, по којој је на првом месту у Европи, остаје да се види, јер је значајан прилив новца са Запада велики изазов за халапљиве чиновнике.

Оставите Коментар