Чланови Удружења “Бадњак” из Александровца, познати по бројним хуманитарним активностима, донели су из манастира Брњак у своју родну Жупу трон икону Сабора светих српских просветитеља и учитеља.

Саборни храм у Александровцу, који се донедавно градио, тако је добио своју прву икону посвећену својим заштитницима и свецима.

  • Трон за икону урађен је по угледу на трон у манастиру Студеница – кажу у Удружењу “Бадњак”, који су за свој подухват добили и помоћ донатора. – Многи од њих су замолили да остану анонимни и зато не желимо никога да јавно истичемо, свакако ће имена свих приложника, добротвора и сваког ко је на било који начин учествовао у овом подвигу бити поменута и записана тамо где треба.

Игуманија и сестре манастира Брњак посебно су се потрудила да сачине икону која по композицији јединствена и оригинална, а уједно је и први пут да се иконопише свих 19 просветитеља и учитеља. Градња Саборног храма кренула је давне 1991. године и у наредних осам година, радило се на темељима и изградњи објекта који је у висини достигао пет метара. Изградња је услед трусног периода у историји земље, настављена тек 2007. године.

Прва црква у срцу Александровца сматра се аутентичним примером задужбинарства, јер готово да нема породице која на неки начин није учествовала у прикупљању добровољних прилога за подизање храма. Прошле године градио се и Парохијски дом.

С. Бабовић

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар