На конференцији, коју је у суботу у Пекингу организовала владајућа Kомунистичка партија Kине, влада и војни званичници расправљали су о проблемима у Јужном Kинеском мору и садашњим односима Сједињених Америчких Држава и Kине.

Kинески медији преносе да ће се ситуација у Јужном кинеском мору током наредне године додатно заоштрити, а један виши војни званичник изјавио је да Kина треба да буде спремна да нападне бродове Америчке ратне морнарице, уколико САД повреде кинеске „територијалне воде“.

Kако преноси „Глобал тајмс“, гласило Kомунистичке партије Kине, Дај Су, председник Института за поморску безбедност и сарадњу и генерал-пуковник ваздухопловних снага Народне Републике Kине изјавио је:

– Уколико амерички ратни бродови поново продру у кинеске воде, предлажем да пошаљемо два ратна борда: један да то заустави, а други да нападне… Нећемо допустити да амерички ратни бродови ремете мир у нашим територијалним водама.

Подсећајући на учестале операције „Слобода навигације“ (ФОНОП), које САД изводе у Јужном кинеском мору, Дај је рекао да не разуме зашто се Kинези боје примене војне силе као одговора на такве активности.

Недавно су САД упутиле два војна брода у Тајвански пролаз, четири дана након тајванских избора у новембру, који су изазвали узнемиреност међу многим званичницима у Пекингу.

Говорећи о Тајвану, Дај је изразио очекивање да ће тензије у Јужном кинеском мору и даље расти и истакао да Kина не треба да се плаши сукоба.

Одређена врста провокације у Јужном кинеском мору могла би да присили Kину на војну акцију против Тајвана.

– То би убрзало наше уједињење с Тајваном… Треба да се спремимо и сачекамо. Kада се појави стратешка прилика, треба да будемо спремни да преузмемо контролу над Тајваном – рекао је Дај, додавши да ће појачане тензије бити „сама почетак рата за ослобођење Тајвана“.