Савет за колективну безбедност ОДKБ донео је одлуку да пошаље мировне снаге у Kазахстан на ограничено време са циљем стабилизације ситуација у тој земљи, саопштио је премијер Јерменије Никола Пашињан.

Председник Kазахстана Kасим Жомарт Токајев обратио се данас за помоћ шефовима држава Организације за колективну безбедност (ОДKБ), војног савеза који предводи Русија.

– Обраћање партнерима из ОДKБ сматрам прикладним – рекао је Токајев.

Он је истакао да терористичке банде преузимају контролу над најважнијим инфраструктурним објектима у земљи.

Подсетимо, чланице ОДKБ су Русија, Јерменија, Kазахстан, Таџикистан и Узбекистан.

Протести у Kазахстану

У казахстанском граду Алма Ата јутрос су настављени сукоби демонстраната и полиције. Демонстранти су упали у зграду управе (акимата). Полиција користи гумене метке за разбијање окупљених.

Протестне акције у Kазахстану почеле су првих дана нове године. Становници градова Жанаозен и Актау изашли су на митинге протестујући због двоструког поскупљења течног нафтног гаса, што је Министарство енергетике образложило чињеницом да су од 1. јануара цене почеле да се формирају на електронским берзама на основу понуде и потражње.

Председник Kазахстана Kасим Жомарт Токајев потписао је указ о увођењу ванредног стања у Алматинској области. Указом је уведен и полицијски час од 23 до 7 ујутру. Токајев је наложио да се формира комисија за проучавање ситуације, а она је 4. јануара објавила да је спремна да испуни главни захтев демонстраната и смањи цене гаса. Међутим, протести су се проширили и на друге градове. У Алма Ати су се 4. јануара увече сукобили демонстранти са полицијом која је употребила гас и шок бомбе.

Оставите Коментар