Некадашњи командант ОВК, сада премијер у оставци тзв. Републике Косово Рамуш Харадинај био је још 1990. године у Стејт департменту прозван као лидер Косова, а то је учинио лично, ни мање ни више Џо Бајден.
 

Наиме, 1990. године, тачније 1. марта у Стејт департменту појавио се Џо Бајден заједно са терористичким вођом косовских Албанаца Рамушом Харадинајем и Јосефом Ј. Диогардијем, оснивачем Албанскоамеричке грађанске лиге, који од 1990. лобира на Капитол хилу за промоцију агенде Велике Албаније и терориста косовских Албанаца.

„Ваше (српско) КиМ нам треба и ви ће те нам га дати или ћемо вам га отети! Прихватите реалност и представљамо вам новог лидера Косова он се зове Рамуш Харадинај“, изговорио је Џо Бајден представницима медија.

Овај говор је још тада открио све намере Америке, међутим у Србији га тадашње власти нису озбиљно схватиле.

Девет година касније Рамуш Харадинај постаје један од кључних људи ОВК на Косову, а две деценије после ових речи он постаје и премијер тзв. Косова.

Харадинаја је у Стејт департмент увео лично Јосеф Диогарди, некадашњи конгресмен и један од најмоћнијих лобиста за стварање Велике Албаније.

Харадинаја у то време нико није познавао, појавио се у Стејт департменту у оделу и кравати, личио је на обичног бирократу. Колико су Рамушове везе са Стејт департментом и даље јаке најбоље говори чињеница да се јавно оглушио на апел Беле куће да укуне антицивилизацијске таксе које су уведене на увоз робе из Србије и БиХ.

Харадинај је у свом животу прешао пут од детета које је маштало да буде астронаут, преко другог по популарности лидера тзв. ОВК, до највиших политичких функција. За њега су говорили да у име Америке контролише Тачија на Косову.

Он је своју снагу показао чак и на теми разграничења на Косову, када су из Беле куће стизале поруке да је то прихватљиво решење, Харадинај је изјавио:

„Подела за мене значи рат, ја кажем то без оклевања и ризично је да се говори о подели. Није добро спомињати поделу. Свако ко говори о подели, донеће трагедију на Балкану“, рекао је Рамуш Харадинај.

Подсећања ради исти човек који је Харадинаја довео у Америку је касније у Белу кућу увео и Агима Чекуа и обезбедио му сусрет са Кондолизом Рајс, која је у то време ведрила и облачила Вашингтоном.

 

Оставите Коментар