Афера „Коверат“ и даље дрма Црну Гору. Председник „Атлас групе“ Душко Кнежевић казао је да новац који су Душко Бан и Жељко Михаиловић положили као гаранцију за кредит Мила Ђукановића заправо припада актуелном председнику Црне Горе, који су њих двојица држали у банкама у Швајцарској на своја имена.

Социјалдемократска партија Црне Горе, сазвала је јуче и ванредну седницу Скупштине Црне Горе поводом афере „Коверат“, међутим сумњамо да ће Ђукановић након 30 и више година тако лако отићи са власти.

Владавину Мила Ђукановића обележиле су многе криминалне афере, напади на новинаре, велико обогаћивање њега и његових људи, па није искључено да ће Мило и овога пута „преживети“. Ако је прегрмео 2011. годину, врло вероватно ће се и сада звући без великих последица.

Наиме, најбурније је било те 2011. године када се Ђукановић нашао на суду због Молдавке Светлане Чобатаренко због случаја “секс трафикинга”.

Афера “секс-трафикинг”, отворена у Црној Гори у новембру 2002. а закључена без судског поступка 2004, да би се 2011. поново покренула.

У напетој атмосфери 2002. године на захтев црногорске Владе у случај С. Ч. укључен је и ОЕБС, а посебно је испитивано деловање полиције у целој афери. Посредно, из владајућих кругова за “конструисање” скандала оптуживан је тадашњи министар полиције Андрија Јовићевић. После одласка са функције Јовићевић је поновио оптужбу да је аферу заташкавао сам Ђукановић јер је директно учествовао у свему.

По тужби некадашњег државног тужиоца Зорана Пиперовића, ухапшеног у то време и осумњиченог за “трафикинг” и подвођење главног актера афере, Молдавке С. Ч, на претресу 2011. у подгоричком Основном суду Пиперовић је затражио да се поводом овог случаја испита и бивши црногорски премијер Мило Ђукановић.

Када је букнула афера, на основу сведочења тада 28-годишње Светлане Чобатаренко покренута је истрага против Пиперовића и Подгоричана Ирфана Курпејковића, Бајрама Ораховца и Екрема Јасавића, а из судских списа у јавност је процурело и да је Молдавка у некој “пикантној” прилици упознала и Мила Ђукановића. Тадашњи премијер је, међутим, у истражном поступку демантовао да има било какве везе са случајем који је добио и политички одјек.

На саслушању пред Основним судом у Подгорици се на крају није ни појавио, а Молдавка С.Ч. теретила се за клевету и лажно сведочење о свом третману током боравка у Црној Гори, где је, према ранијим наводима, пружала сексуалне услуге.

Бивши црногорски премијер је и раније довођен у везу с афером трговине женама, али је он у више наврата одбацио те тврдње уз оцену да је цели судски процес монтиран како би се он политички компромитовао.


М. И.