Притворска јединица Хашког трибунала припремила је цео један спрат затвора у Хагу за злочинце из ОВК, а међу првим затвореницима могли би да се нађу актуелни премијер такозване државе Косово Рамуш Харадинај и његов брат Даут. На списку за притвор је још 60 вођа и припадника терористичке ОВК, међу којима има и оних који су данас на водећим политичким функцијама у Приштини, откривају извори Српског телеграфа из овог затвора.

– У Схевенинген је стигло хитно наређење да се испразни цео један спрат како би ту сместили Харадинаја и остале Албанце који су починили злочине  према Србима и осталим неалбанцима током рата на Косову. Наредба је одмах спроведена, простор је ослобођен за нове притворенике – наводи саговорник Српског телеграфа.

НОВА ПРАВИЛА

Поред тога, затвор у склопу Хашког трибунала имао је додатне услове које су морали да испуне.

– С обзиром на то да су се у Хагу током претходних година догађале разне „незгоде“, чувари су морали да иду на додатну обуку, како би се избегле сличне ситуације. Урађена је строга селекција, само најпоузданији и они који су се најбоље показали на обуци радиће на овом спрату – објашњава наш извор.

Према његовим речима, Хаг је већ спреман за пријем нових „гостију“.

– Сада је на реду Специјални суд за ратне злочине, а како је нама у Хагу речено, први притвореници стићи ће најкасније у октобру – открива наш саговорник.

Наш саговорник подсећа да је у уторак нови специјализовани тужилац Специјалног суда за злочине ОВК на КиМ Џек Смит потписао свечану изјаву да ће независно, непристрасно и савесно извршавати своју функцију. Иако званично нису објављена имена Албанаца који ће ускоро кренути пут Хага, познато је да ће се у првој тури ка Схевенингену наћи ,поред чланова Харадинајевог клана, и они које је помињао Дик Марти у његовом извештају о трговини органима.

ЧЕКА ПОЗИВ

Харадинај је у неколико наврата одговарао на новинарска питања о могућем суђењу за злочине почињене над Србима. Недавно је за Дојче веле рекао да је спреман да се одазове таквом судском позиву.

– Верујем да чињеница да се бивши припадници ОВК враћају на оптуженичке клупе 20 година после рата може пробудити осећања из периода ОВК и рата. У периоду смо када нам треба одрживи мир, да опростимо, али не и да заборавимо, и да гледамо у будућност, а овиме се враћамо у прошлост – навео је Харадинај. И председник Косова Хашим Тачи је изјавио да, упркос противљењима, Специјални суд за ратне злочине мора бити основан, те да ће се одазвати позиву уколико га добије.

Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију недавно је објаснио да би Харадинају могло да се суди за злочине на Радоњићком језеру.

– Ми смо дали организациону шему како би се утврдило ко треба да сноси одговорност. Харадинај је већ ослобођен за неке злочине (које је починио током 1998, за оне почињене 1999. ће му се сада судити, прим. аут).

Претпостављам да ће му се судити за Радоњићко језеро, а и Ораховачка група ће се вероватно наћи на оптужници. Наћи ће се и Сулејман Селими звани Султан – рекао је Дрецун.

С друге стране, Приштином колају приче да ће оптужницу потврдити више од 400 сведока и „укопати“ главне косовске званичнике који су у високу политику лансирани захваљујући учешћу у рату и команднимпозицијама у ОВК.


РЕАКЦИЈЕ

Владимир Лазаревић, генерал

– Камо среће да дође до тога да Хаг процесуира албанске злочинце јер је и дошло и прошло крајње време за то. Мислим да све то још увек није извесно јер онај ко заиста мисли да треба нешто да се уради, треба да пожури и да заиста дословно то уради и тако макар мало спере своје трагове.

Не може се све то ставити у раван са оним што се десило српском народу тамо, али боље ишта него ништа. Нажалост, неки од њих, и то они најкрупнији, већ су били у тим схевенингенским просторијама, па су на волшебан начин од својих ментора враћени кући. Иако имам велику резерву да ће доћи правда по те по које треба да дође, ипак све ово сада заиста личи на то, и дај боже да се и оствари.

Миодраг Линта, Одбор за КиМ

– Искрено, не верујем да ће злочинци из терористичке ОВК бити процесуирани јер мислим да и даље западни центри моћи воде политику двоструких стандарда, као и да и даље стоје на страни Албанаца, Хрвата
и Бошњака. Али, ако би се то заиста којим чудом десило, то би могло да означи промену политике западних земаља и центара моћи и једино што би била озбиљна политика је да имају једнаке аршине према свим народима који живе на простору бивше Југославије и у вези са суђењем за ратне злочине и за поштовање жртава, као и поштовање граница.

Владимир Вукчевић, бивши тужилац за ратне злочине

– Делује ми сасвим реално да се покрене процесуирање албанских злочинаца и то је јако позитивно, да се најзад нешто покрене по том питању. Подсетио бих и да је након извештаја који је поднео Дик Марти, односно нашег рада који је претходио, јер смо дошли до података да је било трговине органима, именован специјални тужилац који обавља истрагу и он је дошао до истих података. Саслушано је код нас у тужилаштву око 500 људи и након тога је основан тај суд за злочине ОВК.


Списак из Мартијевог извештаја

У Мартијевом извештају помиње се комплетна Дреничка група, у којој су Хашим Тачи, Џавид Хаљити, Карди Весељи, Агим Чеку, Сулејман Селими звани Султан.

Осим Тачија, у извештају Дика Мартија помињу се и Азем Суља (бивши начелник безбедности ОВК), Реџеп Хаљити (један од оснивача ОВК и представник Тачијеве странке у Председништву косовске скупштине), Кадри Весељи (бивши шеф косовске тајне полиције) и Фатмир Љимај (бивши Тачијев заменик у странци и министар грађевинарства у претходној влади).

Од поменутих, само је Љимај процесуиран пред Хашким трибуналом, који га је оптужио за мучење и убиства Срба и Албанаца у логору Лапушник код Глоговца 1998.


Ово су злочинци који владају Приштином

Даут Харадинај

Функција: Посланик у косовском парламенту и брат Рамуша Харадинаја

Злочини: Учествовао у злочину на Радоњићком језеру, када је група од четрдесетак Срба, Албанаца и Рома убијена, а њихова тела бачена у Радоњићко језеро. Суд је оптужницу засновао на податку да је у језеру пронађено 39 тела.

Кадри Весељи

Функција: Председник косовског парламента
Злочини: Шеф косовског подземља, познатији као „господар Косова“. Кријумчар наркотика и акцизне робе, трговац белим робљем и људским органима.

Помиње се у извештају Савета Европе у афери трговине људским органима српских затвореника током рата 1989-1999. године на КиМ. Био је један од команданата групе Црна рука, заједно је са Хашимом Тачијем и Џавидом Хаљитијем учествовао је у киднаповањима и убиствима
Срба.

Са још неколико припадника ОВК утицао је на заштићене сведоке у хашким процесима, претио им, застрашивао их и организовао њихова убиства, а четворицу је лично ликвидирао.

Био је директно умешан у терористички напад на аутобус „Ниш експреса“ у Подујеву 2001, у којем је страдало 12, а повређено 43 Срба.

Са Хашимом Тачијем био је извршилац напада на полицијску патролу на пружном прелазу код Глоговца 1997, када су убијена четири, а рањена три полицајца.

Агим Чеку

Функција: Бивши премијер

Злочини: Командовао јединицом ЗЕНГИ, која је 1991. на подручју Госпића извршила неколико отмица, убистава и масакр Срба.

Одговоран је за ликвидацију и нестанак од око 170 Срба. Генералски чин код тадашњег председника Републике Хрватске Фрање Туђмана стекао је злочиначком акцијом „спржена земља“ у Медачком џепу септембра 1993, када су хрватска војска и полиција потпуно уништиле српска подвелебитска села Дивосело, Читлук и Почитељ и убили 88 Срба, од којих 42 цивила, а међу њима 17 жена.

Аљбин Курти

Функција: Председник Покрета самоопредељење

Злочини: Ухапшен је 1999. због оптужби за тероризам, због угрожавања територијалног интегритета СРЈ и тероризма.

Осуђен је на 15 година затвора, али је аболиран 2001. године.

Рустем Бериша

Функција: Министар безбедносних снага Косова

Злочини: Суд га сматра одговорним за 26 убистава и 77 отмица, као и за организовање и управљање затворима организованим на територији Ораховца и Призрена.

Учествовао је у нападу на караулу ВЈ на Кошарама, а према сведоцима, 1999. године лично је ликвидирао неколико српских војника, због чега је и подигнута оптужница против њега.

Фатмир Љимај

Функција: Шеф преговарачког тима за разговоре са Србијом бивши официр Ослободилачке војске Косова, функционер Демократске партије  Косова и један од њених оснивача.

Злочини: Хашки трибунал га је оптужио за злочине против човечности, незаконито притварање, мучење и убиства над Србима и Албанцима у логору Лапушник код Глоговца за време рата на Косову у лето 1998.

Ухапшен 18. фебруара 2003. у Словенији, а 4. марта 2003. изручен Трибуналу у Хагу.

Суђење му је почело 15. новембра 2004, а 2007. је ослобођен оптужби, јер није било ниједног сведока који би га теретио.

Оптужен у јулу 2011. за наређивање и учешће у нељудском малтеретирању српских цивила и Албанаца, који су ухапшени у марту 1999. и затворени у два затвора у Клечки.

Окружни суд у Приштини га је 2012. ослободио свих оптужби.

Сулејман Селими Султан

Функција: Бивши врховни командант ОВК, бивши начелник општине Глоговац, бивши „амбасадор Косова“ у Албанији

Злочини: Оптужен да је злостављао и силовао девојке на Косову.

У случају „Дреничка група два“ оптужен за ратне злочине над цивилним становништвом, за које се претпоставља да су извршени у наводном центру притвора ОВК у селу Ликовце током 1998. године.

Рамуш Харадинај (50)

Функција: премијер и лидер Алијансе за будућност Косова

Злочини: На мети његове јединице нашли су се село Лауш, села око Пећи, Ђаковице, Дечана и Клине, која су била су етнички оцишћена од српског становништва.

Постоје докази за убиство 13 жртава (међу којима су и деца), од којих је неке, према тврдњама сведока, лично убио Харадинај.

Шеф  Канцеларије за КиМ Марко ?урић описао је свиреп злочин почињен 1999, када су у породичну кућу К. А. у ?аковици упали војници под командом Харадинаја.

Један од војника тада је испалио два хица у двонедељну бебу која је лежала у колевци, одсекао јој главу и њеном оцу рекао: „Ето, сад имаш месо за пасуљ“.

Харадинај је силовао више жртава, међу којима су биле и девојчице. Једну од њих, малолетну Тафаи Нањимету, Харадинај је силовао у ђаковичком хотелу „Паштрик“, а после њега, пуних 40 сати, силовали су је и остали из ОВК.

Током поступка у Хагу, 19 сведока Харадинајевих злочина је мистериозно убијено.

Рамуш и Даут Харадинај доводе се у везу с исламистичким терористичким организацијама, а означени су као предводници моћног криминалног клана који је усмерен на илегалну трговину оружјем, дрогом, акцизном робом, краденим возилима, као и рекетирањем.


Тања Ковачевић