Ситуација између САД/НАТО/Украјине (запад) и Русије ускоро може достићи врхунац.

Руско Министарство спољних послова је недавно истакло колико су ствари лоше рекавши да су односи са Западом постали „критични“.

Даље су навели да ће, осим уколико САД/НАТО не пруже правне гаранције сигурности Русији, сагласност да Украјина НЕЋЕ бити примљена у НАТО и да ракете САД/НАТО НЕЋЕ бити постављене на територију Украјине, доћи до озбиљног погоршања и „великих конфронтација.”

Позивајући се на тадашњу америчко-совјетску кризу 1960-их, када су ракете које су могле погодити Вашингтон ДЦ и већину других америчких градова за само 5 минута од издавања упозорења до лансирања, постављене на Kуби, Министарство спољних послова је изјавило: „Нову ракетну кризу, у Европи, треба избегавати пре него што буде прекасно.”

Русија једноставно неће дозволити да се на територији Украјине поставе противракетни одбрамбени системи САД/НАТО.

Садашњи амерички ракетни одбрамбени системи могу се променити за око сат времена, претварајући те одбрамбене ракете из конвенционалних бојевих глава у офанзивно оружје наоружано нуклеарним бојевим главама, а да нико не примети да је промена учињена.

Kада се промене, ракете би могле да лансирају САД/НАТО у првом нуклеарном нападу на Русију, а Русија би имала само око 7 минута да покуша да се одбрани пре него што изгуби Москву или своје стратешке нуклеарне ракетне снаге.

Русија је годинама јавно изјављивала да ако САД/НАТО постави такве пројектиле у Украјину, Русија не би имала другог избора него да их нападне и уништи, на исти начин на који је амерички председник Џон Ф. Kенеди морао да донесе исту одлуку о тадашњим совјетским пројектилима на Kуби, раних 1960-их.

Руско министарство спољних послова је изјавило „ако САД одбију питање безбедносних гаранција, доћи ће до непосредног погоршања ситуације“.

Додали су „ако се сада не договоримо око безбедносних гаранција, могло би доћи до велике конфронтације“.

Оставите Коментар