Ништа није случајно, поручује посланик српске Скупштине Александар Оленик са трга Мајдан у Кијеву, позивајући на следеће протесте у организацији прозападне опозиције у Београду. За оне који нису одмах разумели алузију, објашњава на свом Твитер налогу:

На Мајдану се „бранила демократија и европска идеја у Украјини“, те да се исто „брани“ и протестима у Београду.

Гледала сам тај злосрећни Мајдан изблиза и морам да кажем свима који су макар на тренутак поверовали Оленику – на Мајдану се нешто јесте бранило, али то ни у ком случају није била демократија. Осим ако се демократијом не назива убијање демонстраната снајперским пушкама, како би се они други испровоцирали да насрну на полицију, да пале аутомобилске гуме и руше све пред собом. И убијање полицајаца, наравно.

Колачићи и псовке

Верујем да су многи Кијевљани изашли на улицу да се боре за „европску идеју“, али је ту идеју уништила Викторија Нуланд делећи пециво из пластичне кесе на улици и реченицом „Ј…ш Европу“.

Тих неколико колачића и једна псовка пребрисали су и потписе министара иностраних послова Немачке, Пољске и Француске на документу који су потписали са тадашњим председником Украјине Виктором Јануковичем, лидерима опозиције Јацењуком и Тјагнибоком. Документом је било предвиђено да се одмах врати Устав из 2004. дакле – парламентарни систем, да се формира „влада националног поверења“ и организују превремени избори до краја 2014. године. Договорено је било да се прекине насиље, да се снаге реда повуку, а да опозиција преда оружје.

Разговору је присуствовао и Владимир Лукин, опуномоћени представник Владимира Путина, али он није потписивао документ, зато што Путин није веровао да ће договорено бити и испуњено.

Испоставило се да је био у праву. Било је веома хладно, на главном градском тргу, по коме ће касније бити назван и протест, све је било савршено организовано.

Неколико наранџастих шатора у којима су људи, кад се прописно смрзну, могли да се огреју, попију врућ чај или поједу боршч, добију комплетну суву одећу – од доњег веша до топлих јакни, све у наранџастој боји, па још и дневницу (узимали су је без зазора пред тв камерама). И упркос томе, на температури испод минус 10, било је тешко задржавати људе на улици, па је, уз вреле политичке говоре, прорадио и снајпер. За неколико дана убијено је више од 50 људи, међу којима и неколико полицајаца. Одмах је за то оптужен Јанукович и, наравно Руси који „стоје иза њега“.

Западни циљ је постигнут

Истрага ће касније показати да су меци долазили из правца на коме се налазила опозиција, а да је Јанукович послушао Путинов савет да не употреби силу.

У сваком случај, циљ је постигнут, разјарени народ дао се у лов на председника државе, на дивљачко пљачкање његове куће, уништавање намештаја… настао је општи хаос. Јанукович је, само захваљујући помоћи Русије, изнео живу главу из Украјине. Москва му је дала и политички азил.

На новим изборима победио је Петар Порошенко. У земљи се, кажу, ништа није променило. Отишла једна корумпирана власт, дошла друга.

Али ипак јесте.

Спаљивање живих људи

Догодила се Одеса, у једној згради спаљено је стотинак живих Руса, а они који су покушали да се спасу искачући кроз прозоре, дочекивали су украјински фашисти на ножеве. Више од 50 људи је сахрањено, још толико – нестало у пепелу, без трага.

Руском народу одузета су сва права, укључујући и право на језик. Донбас, који је насељен углавном Русима, се побунио, прогласио је самосталност. Почео је рат који ће, у разним облицима, трајати пуних 9 година. Територија Донбаса начичкана је гробовима одраслих, али и деце настрадале у гранатирању. „Алеја анђела“ у којој леже убијена деца, страшно је сведочанство те дуге деценије.

Украјина је остала без дела руске територије која јој је некад поклоњена. Крим се вратио кући.

Становници Донбаса су одржали референдум који је показао да желе да се прикључе Русији, али их Москва није прихватила. Инсистирала да се све реши споразумом. Да Донбас остане у Украјини и добије одређену самосталност. У том кључу су и Мински споразуми 1 и 2 које су потписали украјинска власт и представници Донбаса. Гаранти тих споразума, Франсоа Оланд и Ангела Меркел недавно су изјавили да је то урађено како би се Украјини дало довољно времена да се спреми за рат с Русијом. И сад имају рат. Из дана у дан гину хиљаде и хиљаде Украјинаца.

То су, у главним цртама резултати Мајдана. Да ли баш то жели Оленик? Надамо се да се, ипак, случајно нашао на Мајдану, и случајно послао поруку која је нимало случајно – језива.

(Спутњик)

Оставите Коментар