Комите, присталице режима Мила Ђукановића, поново су кренуле у отимачину светиња Српске православне цркве у Црној Гори.

Подршку овог пута имају и од новог премијера Здравка Кривокапића и црногорске власти, која ћути и пушта ДПС да присвоји српску светињу.

Наиме, група грађана са Цетиња, припадници такозваних Милових комита, поднела је градском парламенту петицију са захтевом да се Цетињски манастир врати неканонској Црногорској православној цркви. Идеју иза које стоје присталице Ђукановићевог режима, подржало је до сада, како се наводи, само три одсто пунолетних грађана који имају право гласа.

СРАМНИ ЗАХТЕВ

Захтев за отимачину Цетињског манастира правдају срамним образложењем.

  • Садашњи корисник Цетињског манастира, уместо хришћанске љубави и слоге, поштовања и уважавања Цетињана и Црногораца и њихових људских права, загарантованих Уставом државе Црне Горе и универзалном декларацијом организације Уједињених нација, ову светињу злоупотребљава и девастира, а она му служи за распиривање подела, изазивање сукоба и ширење мржње међу верницима и грађанима – пише у образложењу.

НОВЕ ПОДЕЛЕ

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић сматра да ова дешавања указују да се у Црној Гори нису десиле суштинске промене после избора:

  • Ово је само још један у низу доказа да није дошло до демонтаже режима Мила Ђукановића и његовог идеолошког наслеђа након 30. августа прошле године.

Милан Кнежевић упозорава на могућу ескалацију ионако узавреле ситуације.

  • Напротив, кроз овакве иницијативе, активности и видове екстремизма само се усложњава друштвено политичка, али и безбедносна ситуација. Очекујем у наредном периоду, прво због инертности и неспособности Кривокапићеве владе, да се ухвати укоштац с кључним проблемима у друштву. То усложњавање, које сам поменуо, води стварању нових подела – закључује Кнежевић.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Прете новинарима, упадају у телевизије

Двојица младића из Цетиња су пре две вечери неовлашћено ушла у просторије РТВ Цетиње, захтевајући да преносе службе непризнате црногорске цркве.

Од новинара и уредника захтевали су оду на терен и преносе богослужење које су обављала свештена лица ЦПЦ. Како су запослени са РТВ Цетиње одбили овај захтев, младићи су на највулгарнији начин вређали новинарку, као и уредника медија.

До власти преко литија

  • због закона о слободи вероисповести, који је предложио ДПС, а којим је покушано отимање светиња СПЦ, грађани су изашли на улице
  • организоване су литије, које су трајале дуже од годину дана
  • у литијама је учествовао и блаженопочивши митрополит Амфилохије
  • уследили су избори, а на крилима незадовољства грађана Кривокапић је постао премијер владе у Подгорици

Милови герилци

  • Људи који организују процрногорске скупове који су почели да се одржавају одмах након што је ДПС изгубио власт у Црној Гори
  • Протесте одржавају тако што блокирају путеве и у ауто-колонама недељом обилазе црногорске градове
  • Термин комити датира из 19. века и означава припаднике мањих војних формација који се герилским начином боре против окупатора или режима

Тамара Бујишић

Оставите Коментар