Министар безбедности БиХ Драган Мектић рекао је у Сарајеву да има информацију да су у управном одбору организације „Аскери“ Насер Орић и још два лица.

Он је за њих рекао да су спорна.

Мектић је новинарима рекао да је Министарство безбедности БиХ озбиљно приступило провери информације о организацији „Аскери“, пренела је РТРС.

„Након првих провера, за мене постоје индикативне ствари, сумњиво је што се нека лица из криминалног миљеа опет налазе у управном одбору тог удружења и директно њиме управљају“, рекао је Мектић, изразивши сумњу у њихове добре намјере.

Министар безбедности обећао је да ће, ако буду постојали докази да организација „Аскери“ на било који начин излази из граница закона доставити комплетну информацију тужилаштву да се бави тиме.

„Нисмо још до краја извршили проверу, почетне информације су индикативне због чега сумњам у часне намере тог удружења. Не сумњам у децу, она само могу бити злоупотребљена“, додао је Мектић.

Појављивање паравојних формација у БиХ у последње време, према његовим речима, доводи до тога да се може говорити о угрожености безбедности грађана БиХ.

„Латентна политичка криза коју на разним нивоима производе кључни политичари у БиХ за резултат добија парамилитантно организовање. То је директна последица политике кључних политичара, који би требало да доносе мир и стабилност“, сматра Мектић.

Наводећи да чак и власти у неким случајевима ангажују лица из криминалног подземља, Мектић је рекао да се као следећи корак може очекивати насиље.

Крајем јануара на „Јутјуб“ каналу објављен је снимак у којем вехабијска организација „Аскер“ (на турском језику аскер значи војник) врши исламско подучавање и војну обуку деце од девет до 17 година.

(Танјуг, Б92)