Тајна документа из периода Била Клинтона, а са којих је скинут печат поверљивости, садрже и писма које је овај бивши председник Америке писао руском колеги Борису Јељцину у вези са Косовом. Клинтон поручује да „цени снажну изјаву да Русија неће бити увучена у конфликт“, али и тражи од Јељцина да истраје у том ставу.

Међу обелодањеним списима је и писмо које датира из априла 1999. године, тек неколико дана након што је први пут бомбардована СР Југославија. У комуникацији Клинтон тадашњег председника Русије ословљава са „драги Борисе“, а потписује се са „искрено Бил“.

Амерички председник се захваљивао руском што се не меша у сукоб

  • Пишем ти поново поводом Косова, које је постало један од најтежих проблема са којим морам да се суочим у току председничког мандата, и не најмање, због тога што је толико оптеретило руско-америчке односе. Као и ти, и ја желим да видим да се насиље заустави што је пре могуће; као и ти, и ја сам спреман да истражим сваку могућност која би могла да води до мира. Али догађаји из прошле недеље јасно дају слику колико је то озбиљна претња за мир. Вести које долазе са Косова су заиста шокантне. Постоји довољно доказа да су цела села спаљена, да су недужни цивили смакнути, десетине хиљада њих расељено – не акцијама НАТО, већ унапред планираном кампањом југословенских безбедносних снага. Веома ценим твоју снажну изјаву да Русија неће бити увучена у конфликт. Драго ми је да си препознао да би такво учешће било опасан развој догађаја, и тражим од тебе да истрајеш у твом чврстом противљењу. Са интересовањем смо примили твој предлог за хитан Г-8 састанак о Косову. Медлин је послала Игору неке реакције и неке додатне идеје. Наставиће да причају о томе како можемо на најбољи начин да обновимо услове за мир и безбедност на Косову – стоји у објављеном писму.

Бивши председник САД истиче важност тога да Вашингтон и Москва покажу да су јединствени у тактици ка Милошевићу.

Нигде се не помиње бомбардовање српских градова

  • Најважније је да останемо уједињени што је могуће више у нашој поруци Београду. Милошевић може да заустави конфликт у сваком моменту тако што ће привести крају војну кампању против косовских Албанаца, повући своје снаге, на шта се обавезао у октобру, дозволити избеглицама да се врате и обезбедити Косоварима сигурност и самоуправу. О том проблему сам разговарао са Жаком (Ширак, прим.аут.), Герхардом (Шредер, прим.аут.) и Тонијем (Блером, прим.аут.), и сви смо сложни у томе – написао је Клинтон.

Бивши амерички председник даље изражава задовољство што их Косово није омело у билатералној сарадњи.

  • Знам да је развој догађаја на Косову затегао односе међу нашим земљама. Али ми је драго да смо успели да наставимо да радимо на многим важним стварима које се тичу наше билатералне агенде. Дугујемо то нашем народу и миру у свету, да одржавамо у животу партнерство између САД и Русије у овако тешким временима… – навео је Клинтон.

Иначе, десетине документа се односе на Косово. Ту је и разговор Клинтона и Тачија, 21. јуна 1999. на дан када је ОВК потписала да ће бити демилитаризована, а српске снаге повукле последње трупе са Косова. Клинтон честита, а Тачи узвраћа обећањима да ће поштовати људска и мањинска права…

Оставите Коментар