Претходних дана смо имали прилике да се упознамо са бројним изузетно негативним прогнозама развоја црногорске економије у 2020. години, првенствено због последица пандемије коронавируса, али и укупне неповољне структуре црногорске привреде, у којој туризам заузима несразмерно доминантну позицију, пише портал Глас јавности.

Тако су стручњаци Светске банке (СБ) сачинили пројекцију према којој би, ако Црна Гора услед пандемије изгуби трећину прихода од туризма, њен бруто домаћи производ (БДП) могао да претрпи пад од 5,6 посто у односу на прошлу годину, док би, у случају да остане без половине ових прихода, пад БДП-а могао да буде још драстичнији, и да износи чак -9 одсто.

Са овим проценама су подударне пројекције Међународног монетарног фонда (ММФ), чији експерти сматрају да Црну Гору у сваком случају очекује пад БДП-а од 9%, по ком параметру би, заједно са Хрватском, заузела последње место у региону.

Међутим, да у случају црногорске економије увек може горе, показују резултати анализе коју су експерти Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) представили црногорским властима, а које указују да ће, иако Црна Гора планира да почетком јуна отвори границе и на тај начин покуша да макар донекле ублажи очекиване катастрофалне последице кризе, туристичка сезона доживети потпуну пропаст, што ће, системом спојених судова, довести до великих проблема и у многим другим привредним секторима. Стручњаци ЕБРД због тога очекују да ће у наставку године, која је иначе изборна, пошто би на јесен требало да буду одржани редовни парламентарни избори, у Црној Гори букнути социјално незадовољство, што би, у комбинацији са очекиваним наставком литија уперених против наказног тзв. Закона о слободи вероисповести, могло да створи темпирану бомбу политичко-економско-социјалног незадовољства на улицама црногорских градова.

Осим тога, процене ЕБРД су да би због актуелне ситуације могли да буду обустављени неки од најкрупнијих инфраструктурних пројеката у Црној Гори, пре свих аутопут “Бар – Бољаре”, где се очекује да би до пролећа 2021. године могла да буде окончана једино деоница до кањона Мораче.

Насупрот свим овим мрачним прогнозама, као какав (златни) светионик усред мрака стоји клептократски и енормно богат и бахат режим апсолутног господара Црне Горе Мила Ђукановића и његове камариле. С обзиром на прогнозе о разбуктавању социјалног незадовољства у наредном периоду, остаје да се види још колико дуго.

Оставите Коментар