Многи покушавају да се евакуишу из Авганистана, чак и након напада у којем је погинуло на стотине људи. Мики Стојчић успео је да изађе из Кабула дан након самоубилачког напада и за РТС снимио ексклузивни извештај.

После самоубилачког напада, када је убијено на стотине цивила и неколико америчких војника, сви су у паници. Три пута смо у току дана били до главне капије где је дошло до масакра.

Стигло је неколико упозорења да се до главне капије приближио аутомобил. Одмах се посумњало да је то ауто-бомба. Морали смо да се повучемо од зида који дели град и аеродром и само 20 минута касније експлозија је потресла цео аеродром.

Аларм да ће доћи до напада је узбунио све. Обустављени су сви летови и по први пут неколико хеликоптера „апача“ изнад аеродрома.

Мики Стојчић је био на последњем лету из Кабула, са последњом групом Авганистанаца који беже из града.

У авиону срећни и тужни људи. Срећни, јер су се докопали излаза, а тужни, јер су многи чланови њихових породица остали у граду.

  • Ја сам оставила пет чланова породице. Не знам шта ће бити са њима. Талибани ће се сигурно осветити – рекла је једна девојка која се налазила у авиону.

У опасности су сви, чак и они који су радили са страним телевизијама. Овог пута бежимо преко Пакистана – најкраћи могући пут напоље из Авганистана. Постоји велика претња да ће исламисти покушати да сруше неки од војних транспортних авиона.

Отварају се врата. Светло на крају неизвесног пута. За све срећнике почиње нови живот – далеко од куће, далеко од породица, далеко од Кабула.

Оставите Коментар