Пољска је признала да је грешком напала Чешку, зато што су се, како се извештава, трупе збуниле.

Пољска је потајно напала Чешку – толико тајно, у ствари да то нису ни они сами схватили. Пољске трупе 28. маја чувале су границу у оквиру мера коронавируса како би спречиле људе да уђу у земљу и збуниле се због границе. Они су технички заузели територију у суседној Чешкој неколико дана пре него што је грешка исправљена. Пољско министарство одбране признало је да је кратко извршило инвазију на Чешку, за шта су, како су уверили, „неспоразум“.

Пољске трупе чувале су своју границу на североисточној Моравској, чији део се протеже у Чешку. Прешли су поток који је означавао крај Пољске и Чешке. Из непознатих разлога, ови војници су затим заузели положаје у капели 30 метара удаљеној од чешке територије. Војници су тамо боравили неколико дана.

Чешки грађевински инжењер који је надгледао поправке у капели дошао је до тог места, али су га одбили пољски војници са митраљезима, на блокади пута коју су поставили на стази која води до капеле.

Нејасно је колико је трајала пољска „окупација“, јер су тамо могли бити данима или чак недељама пре него што их је инжењер пронашао.

Потом је инжењер обавестио локални лист под називом Деник. Послали су фотографа на локацију. Фотограф из Деника потврдио је изјаву инжењера.

Војници су још увек били ту током викенда, известио је Деник, када је чешки еквивалент „Пријатељи Земље“ требало да одржи мали састанак у локалном селу Пелхримови. Локални координатор покрета Иво Докоупил покушао је објаснити Пољацима да је његова група планирала кратку посету капели ради фотографисања. Одбијен му је приступ.

„Војник обучен у униформу стране државе носећи митраљезе почео ми је давати наређења. Било је застрашујуће искуство“, рекао је господин Докоупил за лист. „Не би ми дозволили да се приближим на 10 метара.“

У овом тренутку, локалне чешке полицијске снаге контактирале су пољску владу и њеним трупама је убрзо наређено да оду.

„Постављање те испоставе био је резултат неспоразума, а не намерног чина. То је исправљено одмах и случај је решен“, речено је из пољског Министарства одбране за Си Ен Ен.

Иако је Пољска описала инцидент као грешку, чешко министарство спољних послова саопштило је да тек треба да добије службено објашњење.

--

1 KОМЕНТАР

Leave a Reply