У наредних 12 месеци НАТО пакт на Балкану би могао да се распадне услед чега би у овом региону дошло до крвавог рата свих против свих.

Ово драматично упозорење наводи се у строго поверљивом извештају америчке обавештајне агенције ЦИА који је прошле недеље достављен амбасади САД у Београду. Kако се наводи у извештају, амерички агенти су дошли до поузданих информација да Албанци најозбиљније планирају реализацију плана „Велике Албаније“ и да се спремају за координисани напад на Србију, Македонију и Црну Гору.

Аналитичари ЦИА процењују да би напад албанских екстремиста на Србију, Хрвати и Бошњаци сасвим сигурно искористили за агресију на Републику Српску, што би опет неминовно изазвало интервенцију Русије и слање новог и модерног наоружања Србима. ЦИА такође процењује да би у случају општег балканског рата подршку Србији пружили и Грци којима такође прети пројекат велике Албаније али и Бугари.

-Ако се не обуздају екстремне идеје и пројекти, Балкан би могао да постане нови генератор глобалне нестабилности – упозорава се у извештају.

– Процена ЦИА о којој ви говорите чини ми се врло могућом. Јасно је да албански лидери желе да искористе кризу у Македонији, од које ће сасвим сигурно кренути дестабилизација Балкана. Разлози појачаних активности сепаратиста јесу негативан став НАТО о војсци Kосова, али и процена да дијалог Београда и Приштине успорава и угрожава такозвани „великоалбански сан“. Албанцима се жури и они предузимају мере да се у коначном и оружаном сукобу изборе за своје циљеве – каже Момир Стојановић, бивши шеф БИА.

Извор: Srbija Danas / Informer.rs